Свет

Кина забранила употребу "ајфона" државним службеницима на послу

Ограничења за стране уређаје су најновији корак у кампањи Пекинга да смањи ослањање на прекоокеанску технологију и могла би да нашкоде "Еплу"
Кина забранила употребу "ајфона" државним службеницима на послуGetty © Getty Images / Stringer

Кина је наредила званичницима у агенцијама централне владе да не користе "Еплове" паметне телефоне "ајфон" и друге уређаје страних брендова за посао или да их не уносе у канцеларију, пише "Волстрит џорнал".

Протеклих недеља, запослени су добили упутства од претпостављених у групама за ћаскање или током састанака на радном месту, потврдили су листу извори. Директива је најновији корак у кампањи Пекинга да смањи ослањање на страну технологију и побољша сајбер безбедност.

Овај потез Пекинга могао би да има поражавајуће ефекте за стране брендове у Кини, укључујући "Епл" који доминира на тржишту паметних телефона у земљи и Кину сматра једним од својих највећих тржишта, ослањајући се на њу за око 19 одсто свог укупног прихода.

Пекинг је годинама ограничавао владине званичнике у неким агенцијама да користе "ајфоне" за посао, али је забрана сада проширена, кажу извори.

У Сједињеним Државама постоји слична забрана за употребу кинеских "Хуавеј" телефона и друштвене мреже "ТикТок".

"Епл", једна од највреднијих америчких технолошких компанија која се ослања на Кину и као на главно тржиште и као на производну локацију, до сада је у великој мери била поштеђена у технолошкој борби између две највеће светске економске силе. Са већином "Епл" производа који се склапају у Кини, компанија је извор милиона послова у земљи преко својих уговорних произвођача и добављача.

Компанија је доминирала кинеским тржиштем за паметне телефоне након што су америчке санкције погодиле способност "Епловог" ривала "Хуавеј" да производи 5Г телефоне. То се променило недавно када је кинеска компанија представила свој паметни телефон, и то баш током посете америчке министарке трговине Ђине Рејмондо.

image