Шта ће се догодити са нашим телом ако свекодневно једемо индијски орах

Иако га знамо као орашасто воће, индијски орах је заправо коштица индијске кешу јабуке. Семе индијског ораха је одлична ужина, идеално је као додатак салатама и колачима, али пре свега има пуно користи за људско здравље јер је богато витаминима А, Б1 и Б2, гвожђем. Иако на 100 грама има 553 кCal, нутриционисти кажу да не бринемо и да је можемо га да конзумирамо сваки дан - не само да ћемо имати више енергије, него ћемо и смршати.

Све док грицкате сирове индијске орахе и ограничите њихов унос на 20 орашастих плодова, дијететичари кажу да је здраво да их једете сваки дан а објашњавају и зашто.

Имаћете више енергије

Протеини и здраве масти које се налазе у индијском ораху помажу телу да се снабдева енергијом. То их чини одличним избором хране пре или после тренинга, а могу да вам помогну да "пребродите" поподневи пад енергије.

Поред ових хранљивих материја, индијски орах садржи и бакар, есенцијални минерал за производњу енергије. "Пошто индијски орах може да помогне у спречавању великих скокова и наглих падова шећера у крви, то може да значи више енергије током дана", каже дијатетичар Елси Картлиџ.

Могли бисте да смршате

Све док се држите препоручене порције, дијететичари кажу да индијски орах може да допринесе здравом губитку тежине. Захваљујући протеинима, влакнима и здравим мастима којима су богати, "држе" организам дуже ситим:

"Ораси су познати по високом садржају калорија и масти, што често наводи појединце на претпоставку да би требало да ограниче конзумирање орашастих плодова ако покушавате да изгубите тежину. Међутим, нова истраживања показује везу између исхране богате орашастим плодовима са значајнијим губитком тежине у поређењу са дијетама које не садрже орашасте плодове", каже дијететичар Стејси Робертс Дејвис.

Осим што помаже код ситости, Картлиџ указује на научну студију која показује да тело може да апсорбује само 84 одсто калорија из индијских орашчића. "Ова смањена апсорпција може да се припише томе што се део масти у индијском ораху задржава унутар влакнастог зида ораха, уместо да се апсорбује током процеса варења", појашњава.

Потпомажу рад црева

Индијски орах садрже влакна и њихово додавање у исхрану помажу у варењу. Ово би могло довести до редовнијег пражњења црева, а нарочито ако је затвор нешто са чиме се борите. Зато је препоручљиво да ставите индијски орах у оброк или да га ужинате. Научне студије такође указују да једење орашастих плодова, подржава целокупно здравље црева јер повећава количину добрих бактерија у цревима.

Одлична намирница за срце 

Због високог садржаја незасићених масти, ова храна је добра за здравље срца:

"Редовна конзумација, као део уравнотежене исхране, може да помогне у смањењу ризика од срчаних болести и то побољшањем нивоа холестерола и смањења упале", каже Стејси Робертс Дејви. Такође и друга дијететичарка је сагласна и истиче да "мононезасићене масти у индијским ораху могу да помогну у подизању нивоа ХДЛ холестерола (доброг холесерола) који је повезан са мањим ризиком од срчаних болести, а истовремено снижава ЛДЛ холестерол (лошег холестерол)".

Храна за мозак

"Индијански орашчићи су богати антиоксиданатима, каротеноидима и полифенолима. Ова једињења имају потенцијал да ублаже упалу и обезбеде одбрану тела од одређених болести. Научне студије показују да је редовно конзумирање хране са полифенолима повезано са смањеним ризиком од деменције и побољшаним когнитивним перформансама. Дакле, индијски орах се дефинитивно сматра храном за мозак", каже Картлиџ, а пише Јаху.

Такође, водите се и паметном куповином ове намирнице и увек бирајте здраве опције:

"Одређени печени и слани индијски орах могу укључивати значајне количине додатих уља и натријума. Ако је ваш циљ да смањите унос натријума или додатих масти, саветује се да се већину времена одлучите за "суво печене" или "сирове" неслане индијске орашчиће како бисте остварили највише здравствених користи", сматра Картлиџ.