Магазин

Мањпупуњор: Место моћи на Уралу и једно од седам чуда Русије

На самом северу Урала, већ вековима налази се мистично место Мањпупуњор, које је у народу познато и као једно од седам чуда Русије. Седам стубова високих преко 30 метара према легенди крију седам страшних дивова, које су добри духови заробили у камену, а како их не би "пробудили" припадници Манси народа забранили су да им се прилази.
Мањпупуњор: Место моћи на Уралу и једно од седам чуда Русије© Wikimedia Commons / Kasimys

Пре више хиљада година, на месту данашњег Мањпупуњора налазиле су се високе планине. Међутим, како је време пролазило, киша, снег, јаки ветрови и велике разлике у температури постепено су те планине разарале, да бисмо данас захваљујући тим природним процесима имали једно од "седам чуда Русије" - невероватни Мањпупуњор.

Мањпупуњор је место моћи на Уралу, место где човек једноставно има потребу да дође, да се осами и буде насамо са својим мислима - баш овако га описују ретки срећници који су имали могућност да се попну до самих стубова.

Мањпупуњор - 7 чудесних стубова Русије

Свој необичан назив овај природни феномен дугује древном народу Манси, који је у овим стубовима видео неку божанску моћ, а у преводу са њиховог језика ових седам стубова представљају мало узвишење идола - свето место чувано од очију посматрача. Од оваквог призора многима подсвесно и нехотице навиру мистичне мисли, а угледавши их, човек почиње да верује и у духове и у легенде.

Стубови нису мали: њихова висина варира од 30 до чак 42 метра, а сваки од њих је различитог облика - један подсећа на флашу окренуту наопачке, други на огромну фигуру човека, а неки имају и лик главе коња или овна, зависи колико је посматрач маштовит.

Дивови заробљени у каменим стубовима

Према древној легенди, у ових стубовима налазе се дивови који су у давна времена дошли код Куушчао, вође Манси народа, и тражили од њега да своју једину ћерку, зеницу свога ока, уда за њиховог поглавара. Међутим, будући да су се дивови истицали грубим и примитивним понашањем, ни Куушчао ни његова ћерка нису желели даље зближавање.

Огорчени, дивови су напали вођу Манси народа и његове људе, али су им у помоћ прискочили добри духови који су им помогли да се одбране од варвара и дивљака. Тада су се дивови под дејством магичних речи духова претворили у камене стубове и попримили веома необичне форме.

На узвишење идола је (било) забрањено попети се

Око камених стубова су се убрзо створиле бројне легенде и митови, а стари народ Манси веома је водио рачуна да се на узвишење идола (како се са њиховог језика преводи реч Мањпупуњор) нико не попне, како се неким шумом или наглим покретом радозналих посетилаца стубови не би "пробудили". Штавише, клањали су им се и сами верујући у њихову моћ, али издалека, за сваки случај.

Иако су времена када се веровало да стубови имају магичну моћ за већину руског народа прошла, број посетилаца природног резервата на коме се они налазе није се драстично повећао, иако се о њима прочуло широм света. Због чега је то тако? Да ли народ од нечега страхује? Не, није ствар у страху, већ у неприступачности терена и мерама које је резерват предузео како би се природни феномен Мањпупуњор заштитио.

За оне који се ипак одлуче да покоре руски Еверест, како поједини називају Мањпупуњор, август је најбоље време, премда због много пешачења, у врелим летњим данима готово је немогуће попети се. До резервата воде два пута - класичан дуг 180 километара, и онај краћи, али захтевнији, дуг "само" 38.

image