Магазин

Куркума: Природни савезник у решавању проблема са варењем

Куркума или "жуто злато" како је многи зову је зачин из породице ђумбира и редован је додатак јелима широм Азије. Сматра се биљком која повољно делује на рад мозга и срца, а скоршња истраживања говоре да може да ублажи симптоме као што су бол у стомаку и надимање. Ипак, још увек не може да се препоручи као медицински третман, а ево и зашто.
Куркума: Природни савезник у решавању проблема са варењем© @ stockimagefactorycom

Једна од опција за лечење пробавних сметњи се можда налази у стакленој теглици за зачине

Проучавано је више од 150 људи који су имали сметње у варењу и како су реаговали на лек омепразол (смањујe количину киселине која се ствара у желуцу), затим на куркуму, који садржи једињење куркумин, као и на комбинацију лека и зачина. Евидентиране су сметње у варењу као што су бол у стомаку, надимање, мучнина, рани осећај ситости, а закључци су објављени у студији БиЕмЏеј.

"Поред антиинфламаторне и антиоксидативне сврхе, куркумин/куркума би могла бити опција за лечење диспепсије (проблема са варењем) са упоредивом ефикасношћу као и лек", рекао је главни аутор студије др Крит Понгпирул, ванредни професор на одсеку за превентивну и социјалну медицину на Универзитету Чулалонгкорн у Бангкоку.

Нагласио је да је у "Сједињеним Америчким Државама, примарна употреба куркуме у медицинске сврхе била као антиинфламаторни и антиоксидативни додатак исхрани за ублажавање остеоартритиса и синдрома иритабилног црева и да је ово прво клиничко испитивање које директно упоређује куркумин/куркуму са омепразолом у лечењу диспепсије".

Још не може да се препоручи као третман 

Ипак, постоји још питања на којима би требало да се ради: "Скала коју су истраживачи користили за мерење симптома није најчешћа скала која се користи за процену побољшања лошег варења. Мислим да само ова студија није довољна да кажем 'препоручујем ово', зато наставите са опрезом", каже докторка гастрогеронтолог Јуиђинг Луо и истиче да су у току многа истраживања која се баве утицајем разних једињења и лекова на различита упална стања која треба узети у обзир.

"Треба још много тога да се уради, пре него што почне да се препоручује куркума као третман", каже Луо и истиче да "има смисла разговарати са својим лекаром о томе да ли би требало да куркуму пробате поред лекова. Међутим, докторка и упозорава: "људи који испробавају ове алтернативе треба на сваке две до четири недеље да виде какав је пун утицај. Ако је од помоћи, то је одлично. А ако не, то може да буде тежак део лечења - нису сви пацијенти исти и нити имају исти одговор на лекове".

Да ли можемо да узмемо куркуму "на своју руку"

Познато је да се куркума у југоисточној Азији користи за лечење стомачних тегоба и других упалних стања стотинама година, ипак Луо каже да прво поразговарате са лекаром: "Било је неколико студија које су указале на лош утицај куркумина на јетру. Важно је бити сигуран да куркума не реагује лоше са било којим другим лековима које узимате".

"Пацијенти треба да буду свесни нежељених ефеката екстраката куркумина као што су алергије и ризик од крварења, посебно за оне који узимају антикоагулансе или антиагрегационе лекове", рекао је Понгпирул и додао да се "куркумин и куркума генерално сматрају безбедним када се конзумирају у количинама које се обично налазе у храни".

Уобичајено је да зачини куркуме садрже око 3 одсто куркумина, према истраживањима из 2009. године, а "доза од 2 грама дата у овој студији је релативно ниска у поређењу са екстрактима који се обично налазе у суплементима куркумина", рекао је Понгпирул, а пише Си-Ен-Ен

image