Магазин

Рузмарин: Осим на реверу, добар је за побољшање памћења и опуштање

"Стави рузмарин испод јастука да нам вечно мирише..." , стихови су песме које често слушамо на свадбама, где је рузмарин традиционално присутан углавном на реверима званица, као симбол верности. Некада је био посвећен богињи лепоте и љубави, Афродити, а Грци су га стављали на главу кад су спремали испите, јер се сматрало да рузмарин побољшава памћење.
Рузмарин: Осим на реверу, добар је за побољшање памћења и опуштање© freepik/jcomp

Осим на реверу, рузмарин се данас користи као зачин за различита јела, а уље рузмарина је у последњих неколико месеци постало веома популарно на друштвеним мрежама јер многи сматрају да подстиче раст косе. Поред тога, може умирити упале на кожи и хидрирати је. Осим што обогађује укус јела, може бити и производ за улепшавање, што објашњава зашто многи обожавају ову биљку.

Утицај на когнитивне способности

Међутим, рузмарин има још једну драгоцену, али мање познату сврху: може помоћи у побољшању расположења и когнитивних способности. Једна студија из "Журнала медицинске хране" показала је да је конзумирање мале дозе праха од рузмарина довело до боље способности памћења код групе старијих учесника.

Портал "Вери вел мајнд (Very Well Mind)" описује друга истраживања спроведена у школама, која су показала да деца која обављају задатке у просторијама у којима се осећа арома рузмарина имају боље и прецизније резултате задатака од оних који нису мирисали рузмарин. У сличној студији, у коме су учествовала деца и студенти, забележено је да је прскање уља рузмарина у соби подстакло бољу концентрацију.

Осим мириса, могуће је осетити одређене бенефите и конзумирањем рузмарина. Истраживање објављено у "Сејџ журналс (Sage Journals)" је показало да је група људи која је попила минералну воду са рузмарином за нијансу имала боље когнитивне способности, него они који су попили воду без додатка биљке.

Иако још увек не постоје конкретна објашњења за везу између рузмарина и побољшаног рада мозга, многи љубитељи биљке сматрају да барем једна грана рузмарина сигурно може бити добар избор за радни простор.

Поједини психолози верују да мирис рузмарина опушта, што заправо може бити главни разлог за побољшану концентрацију и ефикасније обављање одређеног посла. Једна мала студија из 2017. године је показала да је узимање једног грама рузмарина дневно, током једног месеца, помогло у смањењу симптома анксиозности и депресије код учесника.

Рузмарин као симбол љубави у верности

Још од древних времена се рузмарин везује за Афродиту, грчку богињу љубави која се, према легенди, родила из пене мора."Морска роса", (превод са латинског "Rosmarinus officinalis") се најчешће може пронаћи управо поред морске воде, вековима се везује за љубав и лепоту, као биљни симбол Афродите. Због тога је цвет рузмарина повезан са сећањем и лепим успоменама са вољеном особом. Често се може видети као украс на венчањима, а у прошлости су жене својим мужевима често давале грану рузмарина, када би ишли у војску, да их не забораве и да знају да их неко чека. На крају, многи сматрају да умирујући ефекат рузмарина може имати утицај на човеково расположење, па самим тиме и односе са другима, због чега се често назива "биљком љубави"

Наравно, рузмарин не може бити замена за адекватну терапију за одређене проблеме у физичком или менталном здрављу, али ако чак и мала доза ароме ове биљке може побољшати расположење и помоћи у концентрацији, онда сигурно вреди користити је и ван кухиње. 

image