
Дијететски напици нису бољи избор од обичних, за особе са дијабетесом

Већина популарних газираних напитака већ деценијама има и своје "двојнике", али - са нула грама шећера, који су најчешћи избор особа које воде рачуна о броју унетих калорија, али и оних са дијабетесом. Ипак, најновијом научном студијом откривено је да и обични, и дијететски напици доводе до повећања инсулина.
"Док се дијететски газирани напици често препоручују онима који боде битку са вишком килограма, као и онима који контролишу ниво шећера у крви, све више и више истраживања указује да ова безалкохолна пића имају супротан ефекат", навела је доктор Керен Берг.
Узорци пљувачке доказали да дијететски напици нису бољи избор
Научници са Универзитета у Сао Паулу у Бразилу спровели су експеримент на 15 здравих испитаника на којима су тестирани ефекти безалкохолних пића, дијететских напитака, минералне воде са вештачким заслађивачима, воде са сахарозом и обичне. Након што су попили понуђене напитке, испитаницима је извршена анализа узорака пљувачке, а међу критеријумима за оцењивање нашли су се протеини, алфа-амилаза (ензим који помаже телу да свари шећер), аспартам и ниво инсулина.
Детаљним прегледом, научници су установили следеће:
- ниво инсулина у пљувачци се повећава након конзумирања како регуларних, тако и дијететских безалкохолних напитака
- вредности инсулина у пљувачци могу бити повезане и са нивоом инсулина у крви
- аспартам се у пљувачци задржава током дужег временског периода
- тело може реаговати на присуство вештачких заслађивача докле год се у устима налази аспартам.
Функција инсулина и последице дуготрајне изложености
Основна функција инсулина је регулација нивоа шећера у крви, ћелијског метаболизма и раста мишића, а овакви резултати подстакли су научнике на размишљање: да ли се уопште препоручује конзумација дијететских напитака особама са дијабетесом или оним које се боре са килограмима?
"У великим количинама, ниво инсулина може довести до компликација, укључујући повећање телесне тежине и повећаног кардиоваскуларног ризика, хипертензије и атеросклерозе", навео је доктор Брајан Блек за Медикал Њуз Тудеј.
Такође, континуирана изложеност високом нивоу инсулина може довести и до ретинопатије, еректилне дисфункције код мушкараца, болести бубрега, срчаног и можданог удара.
Заслађивачи у дијететским напицима су потенцијално канцерогени
Крајем јуна ове године, Светска здравствена организација изразила је и своју забринутост о утицају једног од најраспрострањенијих вештачких заслађивача, аспартама, на опште здравље човека. Наиме, једна опсервациона студија у Француској је прошле године показала да људи који конзумирају веће количине вештачких заслађивача (укључујући и аспартам) имају већи ризик да добију рак. Осим тога, једна италијанска студија са почетка 2000-их година је показала да су поједини облици рака код мишева и пацова били повезани са аспартамом. Ипак, ни једна, ни друга студија нису послужиле као чврст доказ против коришћења овог заслађивача.


