Боровнице најефикасније снижавају крвни притисак

Висок крви притисак или хипертензија могу да доведе до повећаног ризика до срчаног или можданог удара. Поред лекова, промене у исхрани имају значајну улогу у контроли овог здравственог проблема, говоре нам лекари. Смањење количине прерађене хране са високим садржајем натријума је добар почетак, као и умерена конзумација воћа и поврћа. Али да ли постоји једно воће за које се сматра да је број један за снижавање крвног притиска? Истраживања кажу да постоји.

Како воће може помоћи код високог крвног притиска

Воће садржи комбинацију корисних хранљивих материја, укључујући влакна, калијум и антиоксиданте. Три порције воћа дневно смањује ризик од развоја високог крвног притиска за 6 одсто. Влакна, важан нутријент који се налази у намирницама попут воћа, поврћа, махунарки и целих житарица, имају низ предности, од којих су многе повезане са побољшањем здравља срца, гори велики преглед студија из 2019. објављен у часопису Америчког удружења за срце.

Дакле, које воће је најбоље за контролу крвног притиска

За контролу притиска су се добро показале боровнице, пише Итинг вел. Иако већина воћа има неке предности које могу помоћи у снижавању крвног притиска, ове бобице су на самом врху, јер су одличан извор влакана и пуне су антиоксиданса и богате су витамином Ц.

Студија која се бавила хипертензијом из 2021. која је укључивала преко 900 учесника открила је да су они који су конзумирали 1,6 порција боровница (нешто више од једне и по шоље) сваког дана имали систолни крвни притисак који је у просеку био нижи за 4,1 mmHg. Смањење систолног крвног притиска за 5 mmHg довољно да смањи ризик од срчаног или можданог удара за 10 одсто, резултати су других студија.

Боровнице су богате влакнима и антиоксидантима

Редовно конзумирање боровница може да буде одличан начин да унесете довољно влакана у исхрану и истовремено снизите крвни притисак. Једна шоља боровница има 4 грама влакана, што је више од многог популарног воћа попут банана, јабука или грожђа, говоре подаци Mинистарства пољопривреде Сједињених Америчких Држава.

Претпоставља се да су благотворни ефекти влакана на крвни притисак делимично повезани са добробитима за микробиом црева – сложену заједницу микроорганизама и бактерија које живе у цревима и за које се показало да имају позитиван утицај на опште здравље. Добре бактерије у цревима разграђују дијетална влакна и производе једињења која се називају кратколанчане масне киселине које могу да помогну у снижавању крвног притиска, каже студија из 2022. године у Кјурент Хипертеншон Рипортс.

Боровнице су богате антиоксидансима који се називају антоцијанини и смањују ниво слободних радикала у телу, који изазивају болести дијабетес типа 2, као и неке неуролошке болести. Антоцијанини у боровницама могу подстаћи производњу азот-оксида, гаса који помаже крвним судовима да се опусте и остану флексибилни, што побољшава проток крви и снижава крвни притисак. Људи који су јели 1 шољу боровница дневно приметили су значајна побољшања протока крви кроз своје артерије, говори студија из 2019. објављена у Американ Џурнал оф Клиникл Нутришн.