Магазин

Највиша жена на свету први пут летела авионом, компанија морала да уклони шест редова седишта

Највиша жена на свету, Румајза Гелги, задала је несвакидашњи "домаћи задатак" турској авио-компанији Туркиш Ерлајнс, која је за потребе лета морала из своје летелице да уклони чак шест редова седишта. Румејзи је ово иначе било прво путовање авионом, а како је навела након лета, то је било невероватно искуство.
Највиша жена на свету први пут летела авионом, компанија морала да уклони шест редова седишта© Приватна архива

Прво путовање авионом носи посебну чар, а за Румајзу Гелги, која раније никада није летела авионом, али и читав тим авио-компаније Туркиш Ерлајнс ово искуство било је несвакидашње и веома захтевно. Разлог томе је Румајзина висина - она је Гинисова рекордерка висока невероватних 2 метра и 15 центиметара и тренутно је највиша жена на свету.

13 сати лета од Истанбула до Сан Франциска

За потребе 13-часовног лета од Истанбула до Сан Франциска, летачко особље авио-компаније Туркиш Ерлајн морало је да демонтира чак шест редова седишта, а Румејза је током читавог лета била фиксирана на посебном мобилном транспортеру који је био постављен хоризонтално, како не би изазивао бол у леђима због дугог седења.

"Због сколиозе је седење на тако дугој релацији било немогуће, а стречер је био једино решење", рекла је Румејза. "Ово је најчешћа алтернатива за пацијенте који се транспортују из једне болнице у другу ради пружања помоћи".

Читава авантура је забележена и на Инстаграму

Будући да је Румејза петострука Гинисова рекордерка и највиша жена на свету, на друштвеним мрежама је прати велики број људи, а како је овавко путовање за њу било искуство које је доживела по први пут у животу, авантура је од почетка до краја забележена и на Инстаграму. Након лета, она је истакла како је путовање невероватно искуство од почетка до краја, а посебно се захвалила авио-компанији, свим члановима посаде, као и медициском особљу без којих њено путовање не би било могуће.

"Нажалост, нисам могла запамтити имена многобројних људи који су ми помогли својом посвећеношћу и пажњом. Тринаест сати у ваздуху и укупно деветнаест у путу, као и организацију прославе "први лет" међу облацима ћу заувек памтити", рекла је Румејза узбуђено.

 Румејза добила још три признања

Уочи првог лета авионом, Румејза је прославила и добијање још три титуле Гинисове књиге рекорда, те се поред оне основне, да је највиша жена на свету, сада може похвалити и тиме да је жена са највећим шакама, прстима и леђима на свету. Њена десна шака дуга је 24,93 центиметра, што је скоро 8 центиметара дуже од просечне женске шаке.

image