Магазин

Да ли трбушњаци "топе" масне наслаге

У борби са масним наслагама или којим килограмом вишка, бомбастични наслови о трбушњацима који за само 15 минута дневно могу отопити са стомака све чему ту није место, нам делују сасвим реалистично. Међутим, истина је мало другачија - та чудотворна вежба неће решити све наше проблеме са нагомиланим масним наслагама, али ће учинити наш стомак визуелно равнијим или затегнутијим.
Да ли трбушњаци "топе" масне наслаге© Canva / instaphotos

Фитнес индустрија обавијена је најразличитијим митовима, а осим што они нису ни близу истине, на друштвеним мрежама се могу видети и многобројни савети који могу начинити више штете него користи.

Један од најпопуларнијих митова јесте да се трбушњацима могу отопити масне наслаге на стомаку, а колико у њему има истине, објаснио је Џон Куња, доктор медицине и биолошких наука са универзитета у Канзасу.

Не постоји једна чаробна вежба

Вежбе издржљивости, баш као и вежбе снаге, имају апсолутно неоспоран утицај на сагоревање масних наслага у телу, међутим, не постоји појединачна вежба која ће, попут чаробног штапића, уклонити нагомилане масноће са стомака. Ово важи и за трбушњаке, који су већ годинама, ако не и деценијама, вежба број 1 која се преопоручује свима који муче муку са опуштеним стомаком на коме постоје наслаге масти. Ипак, постоји добра вест - трбушњаци ће учинити стомак визуелно равнијим и затегнутијим.

Међу вежбама које могу помоћи да стомак буде у бољем тонусу јесте и бицикл (вежба у којој се лежећи на леђима ноге покрећу као да окрећемо педале), планк и бочни планк (такозвана даска и даска постранце - на једној руци, док је друга уз тело). Пилатес и јога такође могу побољшати мишићни тонус читавог кора (у који улазе стомачни мишићи), на рачун чега ће стомак деловати равније.

Без регулисане исхране сав труд је узалудан

Ипак, и поред тога што поједине вежбе могу побољшати затегнутност мишића и учинити да стомак изгледа равније, без регулисане исхране сав труд "пада у воду". Приликом топљења масних наслага, исхрана треба да буде базирана на калоријском дефициту, односно уношењу мањег броја калорија од оних које потрошимо, док унос масти треба ограничити на 30 процената од укупног броја калорија.

Намирнице са ниским процентом масти, као што су поврће, воће, житарице и махунарке су у периодима мршављења одличан избор. Намирнице богате шећерима би такође требало избегавати, као и конзумацију алкохолних пића, која иако висококалорична, немају никакву нутритивну вредност.

image