Магазин

Стручњаци за РТ Балкан: Зашто је добро да деца посећују село

Увек је препоручљиво водити децу напоље, да се играју у парку, оближњој шуми, око језера или реке... Али, колико често деца имају прилику да оду на село, да истражују другачији начин живота од оног у граду? У већини случајева, повод за одлазак на село су посета баки и деки или породични догађаји. Ипак, редован одлазак у руралне пределе може имати велике користи за децу, јер се мозак и тело развијају на мало другачији начин, поделили су стручњаци за РТ Балкан.
Стручњаци за РТ Балкан: Зашто је добро да деца посећују село© Unsplash/Filip Urban

Сигурно је да сваки одлазак у природу, било да је велика планина или парк у комшилуку, има многе бенефите за раст деце. Посматрање различитих биљака и инсеката је добро за развијање њихове радозналости и знање о свету око себе, а игре у којима дете добија прилику да се испрља (трчање, пењање, прављење кућица или фигура од дрвета/земље...) развијају њихову сналажљивост и креативност. Ипак, игра на селу доноси много другачије (и веће) предности од кратке шетње/игре у градском парку, почевши од физичког развоја.

Утицај на здравље и прву менструацију

"Деца на селу проводе цео дан напољу, јако су активна и више користе мишиће, једу бољу храну... Имају и квалитетнији одмор, јер иду раније да спавају - није као у граду, где многа деца до касно гледају у екране," објашњава специјалиста школске медицине Душанка Милош. Додаје да је окружење у коме девојчице одрастају чак може утицати на њихов менструални циклус.

"Док сам радила истраживање о менструацији, приметила сам да постоји једна огромна разлика између девојчица које су одрасле у граду и оне које су одрасле на селу. Да би се добила менарха, то јест прва менструација, девојчица мора имати одређен број година и адекватну килажу."

"Открила сам да девојчице на селу добијају прву менструацију много касније од девојчица у граду, зато што су оне које одрастају у градовима углавном много теже, чешће једу нездраву храну, па су њихови хормони и брзина раста другачији."

Др Милош додаје да су свакодневна игра под сунцем, удисање свежег ваздуха и конзумирање домаће хране главне предности које живот на селу може донети. Због тога, "градски" родитељи би требало да малишане често воде у руралне крајеве, не само да би посетили породицу, већ и да би добили "природан лек" који село пружа.

Нови свет

Поред физичког развоја, деца која су одрасла у граду могу од раног доба осетити велики контраст између различитих стилова живота, након што посете село. На пример, док је град углавном веома живахно место, ритам живота у селу је много мирнији. Затим, храна у граду је скоро увек на дохват руке (може се и наручити па ће "сама" стићи на наша врата), а на селу се жељене намирнице гаје, па се тек месецима касније могу користити за припремање оброка.

Иако наведени примери одраслима звуче логично, малом детету могу променити перспективу и научити га да, иако живимо у "брзом" добу, постоји један веома другачији свет изван града, који функционише на специфичан и за њега непознат начин. Тада деца могу постати радознала, могу чак развити жељу да дубље истражују различите занате и традиције које су видели у руралним пределима, што одржава живот народних обичаја. На тај начин ће деца имати прилике да прошире видике и буду спремна на прихватање различитости у будућности, али ће такође научити да поштују традицију земље у којој живе.  

Когнитивни развој и емпатија

Чак и једнодневна посета селу може бити корисна за когнитивни развој деце и проширити им видике. "Деца на селу имају приступ природи и животињама, од раних година су укључени у бригу о животињама, свесни су других бића, тако да раније преузимају различите одговорности," објашњава дечији психолог и психотерапеут Гордана Мијалковић Стојиљковић.

"Од малена су укључени у поделу обавеза у кући и заједници. На селу се чешће могу пронаћи и вишегенерацијске заједнице, које помажу у прилагођавању и комуникацији, тако да се управо по том вишегенерацијском моделу учи природно и стичу различита искуства."

Дакле, одлазак на село може бити и јединствена прилика за другу врсту учења о околини, животу и људима, које се не може пронаћи у уџбеницима. Током следеће посете породици на селу, давање деци неколико задатака за помоћ у домаћинству може бити корисна, али и забавана активност. 

Побољшани однос између деце и родитеља

Одлазак на село може бити користан и за развијање здравог односа између деце и родитеља. Када породице живе у граду, броје обавезе могу да одвлаче пажњу, мама и тата су често преокупирани, тако да провођење квалитетног времена са дететом није увек могуће. Ипак, када човек отпутује у руралне крајеве, свет постаје "тих".

Родитељи тада могу да посвете више пажње малишанима, заједно са њима могу да истражују околину, биљке, домаће животиње, оближњу реку/језеро... Одраслима је лакше да се поптуно сконцентришу на своје дете, што помаже код развијања блискости и показивања љубави кроз игру и авантуру у новим пределима. На крају, деца ће сигурно имати бројна интересантна питања, на која њихови одрасли узори могу одговорити и научити их нешто више о свету.

Ако немамо село које можемо посетити било када, свакако можемо бирати опцију за децу која укључује природу. Шетња, парк, природа, шума, све то помаже развоју детета, сматрају стручњаци, а свакако је боље него да су тржном центру или у кући.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner