Магазин

Најпопуларније туристичке атракције широм света: Шта туристи највише посећују у Србији

Мапа која илуструје које туристичке дестинације људи највише претражују широм света је показала која места туристи најчешће планирају да посете када путују у стране земље. Мапа је добијена анализирањем података претраживања познатих дестинација на "Википедији" протеклих пет година. Првих седам атракција су назване "новим светским чудима", а на Балкану су најпопуларније историјске и религијске дестинације.
Најпопуларније туристичке атракције широм света: Шта туристи највише посећују у Србији© Unsplash/Michel Stockman

Првих седам дестинација су назване "новим светским чудима" од стране осигуравајуће куће "Ол клир (All Clear)", која је спровела анализу. Прегледано је преко четири хиљаде дестинација, а у првих седам спадају: 

  1. Таџ Махал (Индија) - 28.601.383 прегледа
  2. Бурџ Халифа (Уједињени Арапски Емирати) - 23.423.701 прегледа
  3. Еверест (Непал) - 22.066.676 прегледа
  4. Кип слободе (САД) - 19.851.871 прегледа
  5. Кинески зид (Кина) - 17.405.607 прегледа
  6. Ајфелова кула (Француска) - 17.316.414 прегледа
  7. Мачу Пикчу (Перу) - 14.229.131 прегледа

Међу најпопуларнијим атракцијама широм света се налазе тридесет две културолошке и историјске локације, тридесет два национална парка, двадесет шест археолошких налазишта, двадесет планина и вулкана, седамнаест водених површина, петнаест религијских локација, девет острва, седам савремених архитектонских локација и две пустиње, преноси "Дејли мејл (Daily Mail)".

Што се тиче Србије, туристи су преко "Википедије" највише претраживали Храм Светог Саве, а неке од најпопуларнијих локација у региону су Стари Мост у Босни, а у Северној Македонији се највише претражује Охрид. У Црној Гори је најпопуларнији Бококоторски залив, а у Словенији je Бледско језеро најтраженија природна атракција. 

Још неколико популарних атракција су Бајкалско језеро у Русији, а након Ајфелове куле, у Европи највећу пажњу привлаче Саграда Фамилија у Шпанији, Мохерске литице у Ирској, Колосеум у Риму и Акропољ у Атини. Међу интересантним дестинацијама се убраја белгијска статуа малог дечака који уринира, под називом Манекен Пис.

У Серверној и Јужној Америци се истичу Нијагарини водопади у Канади и мајанска пирамида Чичен Ица у Мексику. У Бразилу је најпопуларнија статуа Христа Спаситеља, а у Африци су највише тражени Викторијини водопади у Зимбабвеу, Килиманџаро у Танзанији и Национални парк Кругер.

image