Магазин

Бајденов пас ујео још једног агента Тајне службе

Командер, двогодишњи немачки овчар породице америчког председника Џозефа Бајдена, угризао је још једног агента Тајне службе. То му није било први, већ чак 11. пут да нападне запослене у Белој кући, а и његов предходник, пас Мајор, такође је био проблематичног понашања.
Бајденов пас ујео још једног агента Тајне службе© AP/Carolyn Kaster

Пас Командер, америчког председника Џозефа Бајдена, угризао је још једног агента америчке тајне службе у Белој кући. 

"У понедељак око 20 часова униформисани полицајац Тајне службе дошао је у контакт са кућним љубимцем председничке породице који га је ујео. Медицинску помоћ повређеном полицајцу пружило је стручно особље у Белој кући", изјавио је шеф комуникација Тајне службе Ентони Гуљелми за Си-Ен-Ен.

Командер је био умешан у најмање 11 инцидената уједа у Белој кући и у дому Бајденових у Делаверу, укључујући инцидент из новембра 2022. у којем је полицајац био и хоспитализован.

Званичници Беле куће рекли су у јулу да су Бајденови радили на новим протоколима обуке намењеним за породичног љубимца након инцидената.

"Председникова породица наставља да ради на томе да помогне псу да се носи са честим и непредвидивим ситуацијама у оквиру Беле куће", рекла је Елизабета Александар, директорка комуникација прве даме Џил Бајден.

И други Бајденов пас нападао агенте

Још један Бајденов пас, Мајор, био је умешан у инциденте уједа у Белој кући. Овај немачки овчар је касније исељен из Беле куће, а на његово место је дошао Командер 2021.

Иако агенти Тајне службе нису одговорни за кућне љубимце породице председника Америке, они могу доћи у контакт са животињама.

"Ово није ствар Тајне службе. Ово је питање безбедности на радном месту", рекао је бивши агент Џонатан Вакроу и додао:

"Резиденција председника Сједињених Држава је такође радно место за стотине, хиљаде људи. И не можете унети опасност на радно место. И то се у суштини дешава са овим псом. Једном можете рећи да је то била незгода, али сада више инцидената, то је озбиљан проблем".

Вакроу је ситуацију поводом пса назвао "значајном опасношћу" за агенте на дужности у резиденцији Беле куће.

"Сигуран сам да Бајденови воле пса. Сигуран сам да је то члан породице као и сваки пас, али стварате значајну опасност за оне који вас подржавају", рекао је он.

Записници Тајне службе до којих је дошла конзервативна група путем захтева на основу Закона о слободи информисања у јулу откривају детаље о 10 других инцидената у које је уплетен Командер. Ниједна од повреда описаних на 194 странице електронске поште није описана као озбиљна.

image