Магазин

Зашто се животиње играју: Забава или припрема за преживљавање

Многе животиње често дане проводе у тешким борбама да би избегле предаторе, као и да пронађу храну. Међутим, кад нису у ризичним ситуацијама, приметићемо да се препуштају забави и игрању. Доколичарење брзо постане играрија без престанка са јурњавом, скакањем и намериним изазивањем браће и сестара. Ипак, одговор на питање која је сврха игpe код животиња, за сада је на нивоу теорије.
Зашто се животиње играју: Забава или припрема за преживљавање© Justin Veenema

Животиње посвећују доста времена игри - осе се "рву" са сродницима из кошнице, видре бацају камење међу своје шапе, а свако ко је бацио тениску лоптицу у близини бордер колија видео је да ову игру пас схвата озбиљно - има интензиван поглед, ишчекује лоптицу, радује се сваком скоку.

"Када пас јури лопту нешто важно и смислено се очигледно дешава у његовом уму, јер играње има много необичних и фасцинантних својстава", каже Лаура Шулц, когнитивни научник.

Позната је чињеница да се најбоље учи кроз игру, а изгледа да она не важи само за децу већ и за животиње. Младунци животиња, онако преслатки и неспретни, лако нађу начин да се забаве. Научници сматрају да њихова игра није случајна и да се највероватније ради о припреми за преживљавање. 

Пробе за тешке периоде

Ако сте икада посматрали легло мачића, сигурно сте приметили како прескачу једни друге, грицкају се, вуку за реп, па чак и уједају. Чини се да су склони да се боре са својом браћом и сестрама још од малена. Ова кошкања брзо престану, али зашто имају потребу да се боре тако мали? Неки истраживачи тврде да овакав облик игре припрема мачиће за неочекиване ситуације у животу. Ако у једном моменту мачићи невино спавају, а онда у другом скачу и гребу, могуће је да се припремају за разне неизвесности.

Развијање вештина

Птице грабљивице су природни ловци, али те предаторске вештине нису инстинктивне. Наиме, на примеру грабљивица ветрушке примећено је да неретко "вребају" и узимају шишарке и гранчице. Тачније, грабе предмете које личе на плен који ће касније ловити у животу. Медведићи се сматрају једним од најразигранијих створења на планети, али разлози због којих проводе толико времена у игру још увек нејасни. Могуће је да на тај начин развијају своје ловачке вештине, али такође могу да "сагоревају" вишак енергије , пише Би-Би-Си.

Поштовање хијерархије

Младунци кенгура могу да се "потуку" са рођеном мајкама. Док покушавају да наводно претуку свог родитеља, маме лагано реше ситуацију тако што почну да се играју са младунцима. Овај "бокс меч" је битан елемент у успостављању хијерархије касније у животу кенгура, када ће, када дође време, бити постављен главни кенгур у једној групи. И вукови користе игру за успостављање друштвених односа - алфа чланови вучјег чопора упуштају се у агресивнију игру, а најниже рангирани вук у групи се позива да започне било коју игру.

Владање моторичким вештинама

Иако нису баш познате по својим жустрим навикама, рибе су примећене како прескачу препреке у води када није било потребе за таквим акробацијама. Сматра се да се спремају за ситуације у случају да их нападне предатор. Ждребе се игра чим се роди - почне да трчкара, врти се и тако, као још мали развија моторичке вештине које ће му касније бити потребне. Чак су мрави и осе примећени како изводе лажне битке једни са другима како би вежбали борбене и одбрамбене вештине.

Вежбање за родитељство

Невероватно, али у Уганди су примећене младе шимпанзе како се играју луткама. Да, ово су прилично рудиментарне лутке које нама осталима личе на штапове, али шимпанзе се брину о њима баш као што би њихове мајке радиле. Научници сматрају да се на тај начин припремају за улоге родитеља. Док су мајмуни у заточеништву виђени како се играју играчкама, очигледно се њигова игра мења у зависности од пола. Женке су гравитирале ка традиционалнијим "женским" играчкама, као што су лутке, док су мужјаци преферирали ствари попут камиона и лоптица.

И на крају - забава ради забаве

Иако постоји вероватноћа да се животиње припремају за разне ситуације у животу, постоје бројни примери који сугеришу да се неке животиње једноставно само забављају и играју. Гаврани су примећени како се спуштају низ залеђене кровове, и кад дођу до краја враћају се и понављају процес. Крокодили неке животињаме провозају на леђима, а слонови су често користили насипе поред реке као импровизоване тобогане.

image