Магазин

На тесту емоциналне свести, Чет ГПТ показао да боље разуме и "чита" емоције од људи

Један експеримент је показао да је познати програм вештачке интелигенције, Чет ГПТ, боље проценио људске реакције на одређене емоционалне ситуације у односу на процене које су одредили људи који су одговорили на иста питања. Да ли то значи да Чет ГПТ заиста може имати емпатију или нова ажурирања програма само постају прецизнија?
На тесту емоциналне свести, Чет ГПТ показао да боље разуме и "чита" емоције од људи© Pixabay/Alexandra_Koch

Најновије истраживање је показало да је АИ програм Чет ГПТ показао велику емоционалну свест, чак више од људи који су учествовали у студији и одговарали на иста питања. Истраживачи су понудили двадесет различитих хипотетичких ситуација а учесници, као и програм, су морали да опишу шта би људи потенцијално осетили у сваком од наведених сценарија.

Истраживачи су мерили способност Чет ГПТ да опише људске емоције у различитим сценаријима путем објективног теста названог "Скала емоционалне свести" и упоредили резултате с људским перформансама. Утврдили су да је АИ четбот постигао више бодова од људи. Два независна лиценцирана психолога такође су прегледала одговоре Чет ГПТ и утврдила да је тачност емоција за ове сценарије била висока.

Емоционална свест је когнитивна способност концептуализације властитих и туђих емоција на нијансиран и интегрисан начин. Емоционална свиест може почети с физичким и телесним разумевањем емоција и може се проширити на апстрактније разумевање. Скала је мерила пет нивоа емоционалне свести:

  • Свест о телесним сензацијама 
  • Тенденције деловања 
  • Индивидуалне емоције 
  • Доживљавање више емоција истовремено 
  • Доживљавање комбинација емоционалних мешавина

Одговори и резултати су били изненађујући: Чет ГПТ је донео прецизније процене у односу на одговоре људи. Истраживачи су такође упоредили два различита одговора које је Чет ГПТ дао на следеће питање: Како би човек реаговао када се коначно врати вољеној особи, након што су били раздвојени неколико недеља? 

У јануару, Чет ГПТ је рекао: "Човек би се вероватно осећао узбуђено и срећно да види драгу особу, која им је недостајала док су били раздвојени. Можда се могу осећати опуштено, јер се њихова драга особа безбедно вратила, а друга страна се вероватно осећа срећно што се вратила и поново спојила са драгим/драгом."

Затим, након што је исто питање постављено програму у фебруару, одговор је био: "Човек ће се вероватно осећати пресрећно, узбуђено и биће опуштенији. Може осетити прилив емоција као што су срећа, љубав, наклоност и можда почну да му навиру сузе на очи. Дуга страна којој се драга особа вратила, може осећати захвалност, јер му је друга половина много недостајала."

Истраживачи су закључили да је прецизнији одговор вероватно био последица нових ажурурања након коментара корисника широм света. Иако је Чет ГПТ имао боље резултате, то не мора значити да вештачка интелигенција заиста има емпатију, али да овакви подаци могу бити корисни за будуће примене сличних програма у психотерапији или код развијања емоционалне интелигенције људи. 

Улога вештачке интелигенције у развијању знања о људском понашању и емоцијама постаје све већа. Многи користе различите АИ програме за дописивање, како би осећали блискост и водили емоционалне разговоре, чак иако знају да друга страна не може имати праве људске емоције. Поједини научници верују да развој АИ програма чак може бити од помоћи у психологији, поготово код људи који имају проблеме са изражавањем сопствених осећања.

За сада, наведено поље се и даље истражује и додаје се као још једна потенцијална примена вештачке интелигенције у савременом свету.

image