Магазин

Најзанимљивије чињенице о Чет ГПТ: Застрашујуће или корисно?

АИ (Artificial Intelligence) технологија постаје све заступљенија. Многи је прихватају а многи је одбијају, али важно је знати основне чињенице о програмима који се све чешће користе око нас. Чет ГПТ (ChatGPT) је дизајниран да опонаша људску конверзацију и има способност да разуме и генерише природни језик. Као један од тренутно доступних најнапреднијих језичких модела, постоји низ занимљивих ствари о Чет ГПТ-у које вреди истражити.
Најзанимљивије чињенице о Чет ГПТ: Застрашујуће или корисно?© Pexels/Hatice Baran

Вештачка интелигенције постепено постаје свакодневна тема, било да је у науци или уметности. Један од најпознатијих текстуалних програма је Чет ГПТ (Chat GPT), који има преко сто милиона корисника широм света. Пошто не делује као да ће АИ технологија брзо нестати, најбоље је информисати се "упознати" се с природом програма.

"ОпенАИ (OpenAI)" је истраживачка лабораторија, у којој се ради на развијању вештачке интелигенције. "ОпенАИ" је лансирао Чет ГПТ тридесетог новембра прошле године, што доказује колико се софтвер брзо развио и популаризовао за само неколико месеци. Следеће ставке су најосновније чињенице везане за текстуални АИ програм Чет ГПТ:

На кој начин може да се користи:

  • Може да одговори на широк спектар питања

Има приступ огромној количини информација и може да пружи одговоре на питања о темама у распону од науке и технологије до историје и културе. Чет ГПТ може бити ваш лични водич кроз било коју област која вас занима. Поставите му питање везано за било коју тему и он ће пружити релевантне информације, као и препоруке за даље истраживање.

  • Креирање садржаја, генерише сопствени текст

Можда је једна од најупечатљивијих карактеристика Чет ГПТ-а је његова способност да генерише сопствени текст. То значи да може да креира јединствене одговоре на питања или изјаве које нису унапред програмиране у његовом систему. Може се користити за генерисање садржаја, као што је писање упита или чак читавих чланака. Може да користи своје разумевање језика за креирање јединственог и занимљивог садржаја.

  • Учење језика 

Може се користити као алат за учење језика. Може да разуме и реагује на природни језик, омогућавајући корисницима да вежбају своје језичке вештине у конверзацијском окружењу. Такође може да генерише упутства за писање или вежбе које помажу корисницима да вежбају своје вештине писања. Може му се поставити питање на страном језику, а Чет ГПТ ће одговорити на страном језику.

  • Може обављати широк спектар језичких задатака, као што су превођење, сумирање научних текстова, одговарање на питања

Систем је направљен за разумевање различитих облика текстова (књиге, чланци, онлајн извори...) Користи се и за развој робота за корисничку службу, који ће бити виртуелни помоћници. Могу се генерисати и текстови песама, поезија, фикција и компјутерски кодови.

  • Oбразовање

Чет ГПТ се може користити као образовно средство. Може да генерише тестове, вежбе, па чак и персонализоване материјале за учење на основу стила учења и интересовања корисника.

  • Друштвенe мреже

Чет ГПТ се може користити за генерисање персонализованог садржаја за кориснике на друштвеним мрежама. Такође може пружити аналитику и увид у друштвене мреже у циљу побољшања стратегију на интернет платформама.

  • Виртуелни помоћник

Чет ГПТ се може користити као виртуелни асистент, слично као Сири или Алекса. Може да разуме и одговори на захтеве корисника, као што је постављање подсетника, заказивање састанака или тачну временску прогнозу.

Чињенице:

  1. Чет ГПТ је једнан од највећих модела вештачке интелигенције на свету. Има преко 175 милијарди параметара (подешавања која диктирају како ће АИ систем да функционише), што га чини једним од највећих модела вештачке интелигенције на свету.
  2. Иако постоје многе предности, програм се често злоупотребљава и користи се за креирање лажних вести и објава на друштвеним мрежама. Многе образовне установе широм света су забринуте, јер ученици користе програм за писање састава/семинарских радова. 
  3. Истраживачи користе Чет ГПТ за проучавање могућности и ограничења АИ језичких модела. Примањем што више података и константним мењањем подешавања, програм се постепено побољшава. "ОпенАИ" је креирао неколико мањих верзија овог програма за тимове стручњака и даље анализе модела.
  4. Оснивачи Чет ГПТ-а добијају разне критике зобг недостатка транспарентности и злоупотребе програма. "ОпенАИ" је поставио ограничења на комерцијалну употребу Чет ГПТ-а, како би се спречило масовно коришћење модела у потенцијално штетне сврхе.
  5. Одговори софтвера на одређена питања нису увек тачни или одговарајући, јер он функционише према образцима који се налазе у базама програма. Ипак, сматра се да ће се све више усавршавати у наредним годинама.
  6. Иако је "ОпенАИ" добио значајну финансијску подршку инвеститора високих профила (Мајкрософт, Илон Маск), оснивачи су јавно изјавили да трошкови постају веома велики и да разматрају увођење новчане накнаде за кориснике у будућности.

Мишљења јавности о АИ програмима се често мењају. Многи виде будућност у вештачкој интелигенцији и верују да свако треба да буде образован и свестан о могућностима таквих програма. Други су убеђени да АИ може само да штети људском уму и креативности, док неки само прихватају овај савремен изум као неизбежан развој технологије. 

Свакако, Чет ГПТ је импресиван језички модел који има потенцијал да  револуционарно промени начин на који комуницирамо са технологијом, а како она наставља да се развија, биће занимљиво видети на које нове и занимљиве ствари ће Чет ГПТ бити способан.

image