Магазин

Једноставан за припрему и здрав: Качамак, једно од омиљених јела на Балкану

Качамак се спрема од кукурузног брашна, воде и са мало соли и може да се конзумира као доручак или вечера. Често се у њега ставља млеко, јогурт и спада у традиционалнo јелo које се служи у Србији, Црној Гори, Босни и Херцеговини, Бугарској, Македонији и Турској. Колико је овај специјалитет обожаван код нас, говори и чињеница да се у његову част одржава и Сабор качамка у Јежевици.
Једноставан за припрему и здрав: Качамак, једно од омиљених јела на Балкану© Canva/Анђела Ћосо

Постоји мишљење да су палента и качамак исто, али многи јасно раздвајају ова два јела - док се палента прави од жутог кукурузног брашна, качамак се прави од белог кукурузног брашна.

Качамак - укусан и здрав

Познато је да кукурузно брашно, главни састојак качамака, садржи низ хранљивих супстанци - одличан је извор фолата, витамина Б, А и Е, фосфора, магнезијума, цинка, калијума, бакра, селена и мангана. Taкoђе, садржи и протеине и влакна која помажу да се осећамо сито и поможу правилном функционисању дигестивног система. Смањује холестерол захваљујући добрим мастима које садржи, као и комплексим угљеним хидратима. Могу да конзумирати и они који имају проблема са глутеном.

Уколико желите да ово јело има позитиван ефекат на здрвље, имајте на уму да га не комбинујете са висококалоричном храном, већ са на пример, младим сиром или јогуртом. На 100 грама има око 370 калорија, што га ставља у категорију хране коју могу да конзумирају, наравно у умереним количинама, и особе које желе да смршају.

У Србији се једе у разним варијантама

Колико год нутриционисти препоручивали да се једе у комбинацији са нискокалоричним намирницама, у Србији се качамак конзумира обогаћен чварцима, пржом, павлаком, испрженом сланиницом, кајмаком, старим сиром. Како би многи рекли - на стари, добри начин.

Постоји чак и регионална подела припреме овог јела - у јужној Србији се кува са пржом, у северној Србији се меша са кашиком путера. У неким деловима Србије се служи и уз печење или бећар паприкаш.

Припрема качамака је експресна

Качамак може се припремати на више начина и сваки је једноставан и брз за припрему. Најједноставнији начин јесте да у дубљу шерпу ставите 4 шоље воде. Затим ставите малo соли и када вода проври, смањите температуру на минимун и ставите једну шоља кукурузног брашна и стално мешајте. За пaр минута качамак је готов - сeрвирајте га у тањире и уживајте. 

Посвећују му се манифестације

Почетком октобра у селу Јежевици код Чачка традиционално се одржава и сабор посвећен овом специјалитету од кукурузног брашна. Бројне екипе имају прилику да прикажу своје варијате јела на ком смо су многе генерације одрасле.

image