Да ли ћемо се прехладити ако покиснемо

Прехладе су последица вируса, а не кише, кажу стручњаци. Међутим, ако смо мокри по хладном времену током дужег периода, то може да ослаби имуни систем, што повећава вероватноћу да "закачимо" прехладу.

Док смо одрастали, старији су нам говорили да се не играмо напољу по киши, јер ћемо се сигурно прехладити. Родитељи, бабе и деде су били веома упорни у томе - вероватно су вас склањали са улице и прекидали у игри уз речи "Улази у кућу. Ако покиснеш, можеш да се прехладиш".

Али колико су ова уверења заиста тачна и каква је то веза кише са прехладом.

Наука каже да постоји могућност да ћемо да се разболимо ако проводемо сате мокри по киши по хладнијем времену. Студије потврђују да од саме кише не можемо да се прехладимо. Ипак, хладноћа, која је узрокована кишом, слаби одбрану организма од вируса и повећава шансу да се прехладимо. 

Jедно од честих питања је и да ли киша може да изазове хипотермију

Боравак напољу на ниским температурама, са или без кише, може довести до хипотермије - абнормално ниске телесне температуре. Хипотермија се јавља када предуго проводимо времена на ниским температурама и наше тело почиње да губи топлоту брже него што се производи. Чак и температуре ниже од 4 степена могу у неким случајевима да доведу до хипотермије ако се охладимо од кише или зноја. Телесна температура је обично око 37 степена, док хипотермијијом пада испод 35 степена.

Симптоми хипотермије укључују:

Како се најчешће прехладимо

Познато је да преко 200 вируса изазова прехладу који се преносе кроз ваздух, кроз физички контакт са оболелим, пише Хелтлајн. Прехлада је чешћа када је хладније време, а начини који умањују шансе да је добијемо подразумевају често прање руку, уздржавање од дељења хране, пића са особама које се не осећају добро, уравнотежену исхрану, довољно сна.

Како да се лечимо када смо прехлађени

Уколико смо се већ прехладили најбоље је да се додатно одмармо, пијемо пуно течности и чајева, испирамо нос физиолошким растовором и обогатимо исхрану воћем и поврћем. Такође, доступни лекови за прехладу и грип без рецепта могу бити од помоћи.

Већина прехлада нестаје за 1до 2 недеље, а многи људи могу да лече своју прехладу код куће без потребе да се обрате лекару. Ипак, у одређеним случајевима прехлада се може развити у бронхитис или упалу плућа, те посету лекару не треба одлагати.