Магазин

Удобни кардио: Тренинг у пиџами уз омиљену серију

Помисао на вежбање у теретани пуној странаца или напољу када је врело или пак хладно, за многе не изгледа као добра идеја. Уколико ипак тражите начине да побољшате своје здравље и вежбате, онда размислите о "удобном кардију" - активности која је идеална за људе који не би да се помуче, a такође не би ни да напуштају свој дом.
Удобни кардио: Тренинг у пиџами уз омиљену серију© freepik

Удобан кардио или "cozy cardio" је термин који је популаризовала инфлуенсерка Хоуp Зукербров из Тексаса. У њеним ТикТок снимцима, који имају и преко 34 милиона прегледа, може да се види како на траци за трчање вежба у пиџами, док у позадини трепере свеће.

Док вежба, тачније шета подлогом, она гледа ТВ и пијуцка свој омињени напитак.

Пре ових лаганих вежби, Хоуп је следила строг план вежбања. Након извесног времена вратила је отприлике половину своје тежине и решила је да неће да се врати интензивном режиму.

"Схватила сам да морам да променим однос према вежбању. Није више било забавно, а вежбала сам само да бих смршала, а не да бих се осећала добро или здравије", рекла је инфлуенсерка.

Тако је и почела опуштене шетње на траци у својој соби, пише Си-Ен-Ен.

"Не мислим да ћу икад да престанем са угодним кардиом. Те вежбе су ми као медитација и уносе радост у мој дан", рекла је.

Да ли је спора, кратка шетња ефикасна вежба

"Почетни замах је сјајан, рекао је др Давид Сабгир, кардиолог и додао: "Не можете одмах прећи велику раздаљину, али ендорфин и адреналин ће олакшати улазак у редовнију рутину и интензивнији ниво вежбања".

"Проналажење приступачног начина да људи почну да се баве физичком активношћу је одлично", сложио се специјалиста за фитнес Ник Очипинти.

Уколико 30 минута времена које проведемо седећи, заменимо физичком активношћу лаганог интензитета, то може да буде повезанио са смањењем смртности од свих узрока за 11 посто и смањењем смртности од кардиоваскуларних болести за 24 посто, према студији објављеној у Давпресу. Многе студије сугеришу да лагано ходање има благотворне ефекте на крвни притисак и број откуцаја срца.

Треба ићи даље од удобног кардио тренинга

Док су пријатне кардио сесије дефинитивно боље него да уопште не вежбате, у идеалном случају би требало да појачате своје активности, кажу стручњаци.

"Ако је 'удобан кардио' први корак и имате намеру да кренете са јачим интензитетом то је одлично. Али ако не напредујете, то је ипак погрешно", рекао је Очипинти.

Да бисте прешли на вежбу умереног интензитета, специјалиста за фитнес предложе да изађете напоље и одредите колико вам је потребно да ходате један километар. Следећи пут када кренете у шетњу, покушајте да "победите" то време. Затим наставите да покушавате да "побеђујете" време.

"Вежбање не мора да значи да зној капље свуда и да вам срце "бије као лудо", али морате да дођете до тачке у којој радите довољно напорно", рекао је.

Стручњаци истичу да би некад тренинг требало да "пребацимо" напоље, јер су предости боравка у природи бројне и такође корисне за здравље.

image