Да ли љута храна "само пече" или заправо може бити опасна по здравље
Неко обожава љуту храну, док је неко никако не може толерисати. Постоје бројне врсте различитих љутих зачина и намирница, али оно што већина има заједничко је капсаицин, хемијско једињење које се најчешће налази у љутим папричицама.
Капсаицин активира одређене биолошке путеве код сисара (исте путеве који се активирају када смо изложени високим температурама). Затим, бол изазван зачињеном храном може подстаћи тело да ослободи ендорфине и допамин, што изазива осећај олакшања или чак одређени степен еуфорије, што може објаснити зашто многи људи воле љуту храну, иако физиолошко искуство није пријатно (бол, знојење, сузе у очима...). Они који имају више рецептора за капсаицин углавном имају мању толеранцију на љуто, јер реакције могу бити интензивније.
Потенцијалне опасности
Краткорочни ефекти конзумирања изузетно зачињене хране крећу се од пријатног осећаја топлоте до болног осећаја пецкања на уснама, језику и у устима. Љуте намирнице могу изазвати и различите облике нелагодности у дигестивном тракту, главобољу или чак повраћање.
Ако је зачињена храна непријатна за јело или изазива непријатне симптоме попут мигрене, болова у стомаку и дијареје, онда је вероватно најбоље да је избевагавамо, поготово ако имамо инфламаторним болести црева или осетљив желудац. Поред тога, тровање капсаициом може бити веома опасно. Ако дође у контакт са кожом и очима, може доћи до јаке реакције, бола, лучења суза и чак може да прави сметње у дисању (због чега је један од састојака сузавца).
Капсаицин може бити смртан када се конзумира у прекомерним количинама, али људи углавном нису у могућности да пређу такву границу. Према журналу "Кливленд клиник (Cleveland Clinic)", ако телесна тежина човека износи око седамдесет килограма, он би морао да поједе више од једног килограма љутих папричица да би био у животној опасности.
Дакле, препоручљиво је да они који имају осетљив стомак/црева и који нису изградили толеранцију, постепено уводе љуте намирнице у режим исхране, како не би дошло до преоптерећења огранизма.
Љута храна може бити добра за нас
Иако доводе до пецкања, знојења и суза у очима, љуте намирнице заправо могу имати неколико позитивник ефеката на здравље. Једна студија из журнала "Оксфорд академик" је показала да могу да спрече појављивање чира на желуцу, јер заустављају ширење бактерија које могу бити узрок овог обољења. Такође, бројна истраживања су показала да људи који конзумирају љуту храну имају бољи метаболизам, што помаже у мршављењу.
Љута храна такође помаже организму да свари масти, што може смањити ризик од високог крвног притиска, холестеролоа и дијабетеса типа 2. Једна студија са Универзитета у Вермонту је чак показала да су људи који су редовно јели љуте папричице имали тринаест одсто мање ризика од превремене смрти, јер је љута намирница побољшала рад срца кроз ефикасније сагоревање масти.
Можемо закључити да, ако волимо љуту храну и не гурамо себе преко граница толеранције, онда свакако од ње можемо имати више користи него штете, те слободно можемо уживати у "пецкању".