Магазин

Чоколада и чили најбољи савезници у борби са џет легом

Добре вести за све они који путују авионом, а уз то и воле слатко: чоколада заправо може помоћи вашем организму да напорно путовање брже заборави, а промену временских зона ни не осети! А још ако пронађете оне "егзотичне" са чили папричицама, убили сте две муве једним ударцем.
Чоколада и чили најбољи савезници у борби са џет легом© Canva / Cadamek

Није само добар укус оно што краси чоколаду, већ и њена својства која нашем организму могу помоћи да дуго и напорно путовање "преко пола света" прође што је лакше могуће. До овог закључка дошли су истраживачи научног центра Чарлса Перкинса на Универзитету у Сиднеју, који су заједно са авиокомпанијом Квантас, спровели студију о смањењу утицаја џет лега.

Промена исхране током авионског лета за одмор без џет лега

Истраживачи су урадили низ тестова са волонтерима на летовима од Лондона и Њујорка до Сиднеја. Током истраживања, запослени у авиокомпанији су прилагодили време када су путницима били сервирани оброци, како би покушали да ускладе биолошки сат користећи специфичне намирнице из менија, укључујући рибу и пилетину у комбинацији са угљеним хидратима који брзо делују, као и храну попут супа и дезерата на бази млека и млечних производа.

Поред кориговане исхране, и осветљење у кабини било је усклађено са биоритмом путника, чиме су научници настојали даu мозгу стимулишу производњу аминокиселине триптофана како би помогли путницима да лакше заспу.

Више чоколаде и чилија, а мање кафе и алкохола

Међу намирницама које су се показале као најефикасније у борби са џет легом услед дугих летова нашла се свима омиљена чоколада, али и чили папричица, која захваљујући својим својствима умањује последице боравка у авиону. Како нам то чоколада помаже у борби са џет легом? Она садржи различите супстанце које могу стимулисати ослобађање ендорфина и серотонина у мозгу, а управо су они повезани са регулацијом расположења и осећајем среће: на тај начин можемо се супротставити умору или ниској енергији коју често доживљавамо током џет лега. Са друге стране, чили папричице садрже компоненту која се назива капсаицин, која може деловати као аналгетик, смањивати осећај бола (нарочито главобоље која је карактеристична за џет лег) и побољшавати проток крви, чиме че опште стање организма бити знатно боље.

Такође, стручњаци су поделили и друге савете за превазилажење џет лега, попут избегавања конзумирања алкохолних напитака, као и оних са високим садржајем кофеина: "Алкохол потискује производњу мелатонина, тако да ремети циркадијалне ритмове", објаснила је докторка Дебора Ли. "И не само то, већ је кофеин и психоактивни стимуланс који вас држи будним", додала је она.

Џет лег - ноћна мора свих љубитеља далеких дестинација

Дуга путовања су чест узрок пролазних тегоба, а умор, несаница, слабост и главобоље често су последица путовања када за кратко време пређете неколико временских зона. Досадашње искуство показало је да се у већини случајева путовање у правцу исток-запад подноси боље, односно да се "унутрашњи сат" лакше прилагођава ситуацији у којој је дан дужи. Такође, млађи путници се променама прилагођавају брже од старијих, док "ноћне птице" једва да и осете да је организам променио неколико временских зона.

image