Уколико желимо да изгубимо килограме, потребно је да водимо рачуна о количини хране коју уносимо и то уме да буде доста теже него што делује на први поглед. Поред физичке активности и избегавања прерађених намирница, нутриционисти саветују да једемо мање и уравнотежене оброке.
Међути, како да знамо да нисмо прешли меру и да смо "погодили" праву величину порције?
Шака и иделана порција
Коришћење шаке може бити један од начина да проверимо величину порције хране на тањиру, пише Харт фоундејшн. Имајте на уму да је величина шаке груби водич, а у наставку прочитајте како да "организујемо" свој јеловник према принципу шаке.
- Две шаке поврћа као што су шаргарепа, броколи, цвекла, карфиол или патлиџан су једна иделана порција
- Затворена песница је добар водич за порцију хране богате угљеним хидратима као што су кромпир, пиринач, тестенина и хлеб
- Такође, затвореном песницом би требало да се водимо за порцију махунарки, као што су сочиво или пасуљ.
- Цела шака је добар водич за порцију рибе. Пружена шака је отприлике величине једног рибљег филеа.
- Што се меса тиче, величина длана је идеална порција.
Колико порција је дозвољено током дана ако желимо да одржимо телесну тежину
Одговор на ово питање зависи од особе до особе и заиста је индивидудалан, кажу стручњаци. Уколико желимо да добијемо тачан одговор, неопходно је да се консултујемо да лекаром или дијететичарем.
Нутриционисти у својим рачуницама узимају обзир године, тренутну висину и тежину, пол, колико сте активни. На пример, ако сте жена и имате 68 килограма, чија је главна активност кратка шетња једном недељно, биће вам потребно много мање калорија, односно порција, да уносите у организам у односу на жену приближних килограма која се бави интензивнијом активношћу више пута седмично.
Шта треба да садржи наш тањир
"Половина наше хране требало би да буде поврће. Четвртина оброка требало би да чине протеини, јаја, риба, пилетина или јунетина. Остатак оброка требало би да садржи угљене хидрате као што су пиринач, тестенина или хлеб", каже Масреса Тесема, директорка за истраживање хране на Етиопском институту за јавно здравље, а пише Би-Би-Си.
Како да "пратимо" колико једемо
Провера калорија на етикети хране је један корак ка управљању порцијама хране. Важно је повести рачуна о томе:
- шта једемо
- када једемо
- где једемо
- зашто једемо
- колико једемо
Стручњаци саветују да није неопходно да се мери сваки залогај и свака порција коју уносимо, уколико желимо да одржавамо килажу. Ипак, требало би имати у види пар ствари које нам могу бити од користи.
- Узмите једну порцију и поједите је из тањира, а не из амбалаже
- Избегавајте да једете испред телевизора, док возите или шетате, или док сте заузети другим активностима
- Фокусирајте се на оно што једете, добро жваћите храну
- Једите полако да мозак има времена да схвати да је стомак пун, што може потрајати најмање 15 минута
- Користите мање посуде, чиније и чаше како бисте мање јели и пили
- Једите што мање хране богате мастима и калоријама, као што су дезерти, чипс, сосеви, грицкалице, чоколадице, бомбоне
- Једите оброке у исто време. Одлагање оброка или потпуно прескакање оброка може довести до преједања касније током дана.