Магазин

Када страх постаје забава

Често страх доживљавамо као тешко и неугодно стање које тежимо да избегнемо. Ипак не мора да буде увек тако - постоје моменти када може да буде узбудљив и тада значајну улогу играју адреналин, допамин и кортизол. Када се ослободимо страха можемо осећати и задовољство, само је потребно да водимо рачуна да нас узбуђење не понесе и да се "не навучемо" на њега, јер можемо довести себе у небезбедне ситуације.
Када страх постаје забава© Stephen Hateley/unsplash

Страх може да нас паралише и онеспособи, али може и да покрене да урадимо крајње неочекиване ствари.

Ефекат страха на цело тело може бити узбудљив, а психолошки гледано можемо осетити задовољство или чак тријумф када страх нестане, пише Нешнал џиографик.

"Наш биолошки одговор на страх је невероватно сложен, укључује неуротрансмитере и хормоне који утичу на подручја у мозгу од амигдале до фронталног режња. Реакција на страх активира друге емоције, како непријатне, попут стреса, тако и пријатне, попут олакшања", каже др Елиас Абоџауд, клинички професор психијатрије.

"Људска тела су еволуирала да реагују на оно што нас плаши припремајући се за борбу или бежање. У тим ситуацијама, шире се зенице како бисмо боље видели, шире се бронхије како бисмо могли да уносимо више кисеоника и преусмерава се крв и глукоза у виталне органе и скелетне мишиће", појашњава стручњак.

Када страх може бити забаван

"Страх може постати узбудљив и забаван ако знамо да ћемо на крају бити безбедни", каже Абоџауд и додаје:

"Одређене врсте искустава могу да нам дају илузију да заиста можемо да савладамо и преживимо претеће ситуације. Суочавање са претњом може на нас оставити утисак да се осећамо као победници".

Ипак, суочавање са застрашујућим стварима може да има и лошу страну:"Неки људи добијају више задовољства или олакшања од застрашујућих ситуација и могу "кокетирати" са опасношћу и онда када не би требало. Неко ко јури узбуђење често је у ситуацијама које нису безбедне", каже Шпигел.

Позитивне стране страха

Ипак, страх може да буде и добар по здравље, па је тако студија објављена у Тандфонлајн магазину, 2009. године, показала да може да надогради имуни систем. Наиме, истраживање је спроведено на групи људи која је гледала хорор филм, након чега се мерио ниво леукоцита. Резултат је био да су они који су гледали хорор филмове имали значајно већи број белих крвних зрнаца, "задужених" за имунитет у односу на групу људи која је седела у миру.

Биологија узбуђења

"Адреналин, допамин и кортизол су три важне компонентне које се "ослобађају" када смо под претњом. Када откријемо неку опасност, наши инстинкти борбе или бекства се покрећу ослобађањем адреналина. Тако се повећавају телесне функције као што су откуцаји срца, крвни притисак и дисање", каже Давид Шпигел, професор психијатрије и бихејвиоралних наука. Кортизол се ослобађа да регулише бројне телесне функције и може да "порасте" када се напрежемо да бисмо прошли кроз неку ситуацију или искуство, док је допамин неуротрансмитер за добар осећај и повезан је са задовољством и очекивањем.

image