Магазин

Руска Нијагара: Водопад Учан-Су на Криму "порастао" за 18 метара

Једна од најпосећенијих туристичких атракција полуострва Крим, водопад Учан-Су, познат је по легенди о девојци милог гласа, коју је шумски дух претворио у воду не би ли она помогла свом селу у тренуцима оскудице. На путу ка селу, она је морала да савлада високу стену и тако је настао водопад. Ово није једина занимљивост која се везује за Учан-Су - ових дана откривено је да је водопад "порастао" за 18 метара и да је сада званично двоструко виши од чувених Нијагариних водопада.
Руска Нијагара: Водопад Учан-Су на Криму "порастао" за 18 метара© Youtube / Крым Онлайн

Водопад Учан-Су, који се налази на само 6 километара од познатог кримског летовалишта Јалта, једна је од најпосећенијих туристичких атракција тог региона, а у преводу са кримско-тататског језика, он значи "летећа вода". А како и не би била летећа, када је висина самог водопада преко 100 метара! Због своје висине, Учан-Су је у народу популарно назван и Руска Нијагара, иако је његова висина двоструко већа од овог светски познатог водопада.

Учан-Су је био девојка која је очарала гласом шумског духа

Према једном од народних предања, на месту где се данас налази водопад, раније је живела девојка по имену Учан-Су, која је била миљеница целог села, и чији се мио глас чуо километрима далеко. Једно вече, када је заједно са пријатељима Учан-Су певала поред логорске ватре, чуо ју је дух планина, коме се њена песма веома допада, па је решио да је отме и смести близу себе.

У једном тренутку, њено село су задесиле велике неприлике, а становништво је остало без хране и воде - тада је Учан-Су замолила духа да помогне мештанима и он ју је претворио у воду, која је извор живота на целој планети. Међутим, у планини је живео и зли дух, планински демон, који је решио да осујети њихов план и уздигне стену на путу којим је Учан-Су требало да се спусти до села. Али, девојка је ипак нашла начин и бацивши се са литице, како би стигла до свог села настао је водопад који данас важи за природни, као и туристички бисер ове регије.

Водопад "порастао" за 18 метара

Последњи пут, висина водопада је измерена почетком 20. века, и тада је она износила 98 метара. Тај је податак унет и у све историјске списе, као и друге материјале који су се користили као основа за чланке, медијске портале и слично. Међутим, према последњим мерењима, водопад Учан-Су висок је пуних 116 метара, што је на 18 метара више него прошли пут.

"Апсолутна висина сувог корита Учан-Су достиже 116 метара", објавили су истраживачи који су спровели последња мерења.

Како је то могуће? Теоретски, висина водопада је могла да се промени услед поплава и других природних, деструктивних појава, али будући да је у питању чак 18 метара, што је значајна разлика, научници ову теорију стављају под знак питања.

"У Совјетском Савезу мерења су вршена традиционалним инструментима, где је грешка била минимална, а приликом мерења у клисурама и рововима коришћени су тахометри, теодолити и нивелири. Данас су научници користили почетну и крајњу тачку водопада", објаснио је геоград Генадиј Самохин за РИА Новости.

Учан-Су је био (и остаће) највиши водопад источне Европе

Водећи се чак и претходним мерењима која су указивала да је водопад Учан-Су висок 98 метара, он је важио за највиши водопад у источној Европи. Сада, са најновијим резултатима мерења - нема му премца! Али, шта је то што га чини толико посебним?

Пре него се обруши са скаловитих висина, стварајући две каскаде несвакидашње лепоте, поток Учан-Су (по коме је и сам водопад добио име) савладава мноштво малих препрека, стварајући жуборење које се чује на удаљености од чак једног километра. Посебно је чаробан призор баш у ово време, када се велика количина воде обрушава низ стене које окружују шумовити предели који су попримили златне боје јесени, местимично прошарани реликтним боровима.

image