Магазин

Плато Путорана: "Ванземаљски" центар Русије под заштитом УНЕСКА

Бескрајне долине испресецане кањонима, усамљене и забачене далеко на северу Русије, већ 20 година уназад налазе се под заштитом УНЕСКА, а у преводу са евенкијског језика назив ових предела је "језера са стрмим обалама". Због чега је плато Путорана толико чаробан, а уједно и један од најопаснијих предела Русије?
Плато Путорана: "Ванземаљски" центар Русије под заштитом УНЕСКА© Wikimedia Commons / Кирилл Уютнов

Плато Путорана на северу Сибира заиста изгледа као нека друга планета, а несвакидашњи, готово "ванземаљски" пејзажи у којима доминирају високи брегови засечених врхова избраздани водопадима и дубоким кањонима маме уздахе свих љубитеља неуобичајених и адреналинских путовања. Регион ове висоравни сматра се географским центром Русије за који се везујее и назив "земља десет хиљада језера", а 2003. године његов значај препознао је и УНЕСКО.

Језеро Виви - "суви центар" Русије

На платоу Путорана налази се и језеро Виви, "суви центар" Русије у географском смислу. Језеро Виви је највеће слатководно језеро у овом делу Русије, а мештани га, од милоште, зову и "наш Бајкал". Издуженог облика, дужине нешто више од 90 километара, а ширине тек близу 4 километра, језеро Виви је готово читаве године прекривено је ледом, а чак и у јулу и августу, када су температуре ваздуха највише, вода у језеру једва да прелази пети подељак Целзијусове скале.

Кандински водопад и спирални кругови на небу

Плато Путорана није познат само по својим неставно лепим језерима, већ и по водопадима. Кандински водопад је и највиши у земљи, а чини га цела каскада водопада низ које се вода бучно и ефектно сурвава у реку. Најдужа деоница "слободног пада" износи невероватних 108 метара!

За водопад је везана и једна мистична, никада објашњена природна појава. Наиме, крајем децембра и почетком јануара, локална метеоролошка станица периодично бележи на небу близу водопада светлеће спиралне кругове, и ма колико локално становништво, али и научници тражили објашњење овом феномену, до данас одговоре нису нашли.

Плато Путорана "расте" сваке године и забрињава научнике

Највиша тачка платоа налази се на надморској висини од 1701 метар, али - само за сада. Научнике широм света забрињава чињеница да се плато Путорана сваке године издиже за један до два центиметра, што је веома брз "раст" у тако кратком временском периоду. Међутим, још више брине чињеница да нико не зна зашто је то тако - неки научници "раст" приписују активним подземним процесима, док други тврде да сеизмичка активност овог подручја указује на појаву новог и веома моћног вулкана.

Постоји и трећа теорија због које научници плато Путорана сматрају једним од најопаснијих делова Русије, а која указује да би померање тектонских плоча могло да доведе до низа изразито јаких земљотреса, услед којих би цела средњосибирска висораван могла да се "покида" на неколико делова, док поједини сматрају да би између Сибирске платформе и Западно-Сибирске плоче могао да настане џиновски расед, у који ће се излити Лаптевско море.

image