Магазин

Психолог објашњава како припремити децу на телесне промене током пубертета

"Како да се припремим за ово, и како дете да припремим?" питају се многи родитељи када је реч о пубертету. Период између детињства и младости, осим што је збујућ за децу, често је збуњујућ и за родитеље који децу треба да припреме да што лакше прихвате физиолошке и емоционалне промене које их очекују. Ова важна припрема своди се на комуникацију која је прилагођена узрасту детета. Такође, важно је и да родитељи имају позитиван став према сопственом телу, каже психолог за РТ Балкан.
Психолог објашњава како припремити децу на телесне промене током пубертета© @ garetsvisual/freepik

Код девојчица пубертет се јавља око 8 године, док код дечака први знакови могу да се примете око 9 године. Ово раздобље траје до 15 године (наравно, могуће су осцилације) и са собом доноси низ телесних промена. Деца се могу због тога осећати постиђено и збуњено. Улога родитеља је овде битна и требало би да их припремимо на ново раздобље у животу и уверимо да нису једини којима се то дешава. Ипак, одрасли знају овде да итекако закажу. 

Како да децу припремимо на телесне промене

"Одговор лежи у томе, да то није један разговор који ће се обавити јер је неминовно, већ континуирано, пратити дететова интересовања, капацитет свесности, уз нормализацију свега што се једној особи, мушкој или женској дешава током одрастања.

Одрастање је процес који се дешава сваком живом бићу. Развој полних карактеристика индивидуална је ствар и зависи од низа фактора. Код девојчица је то приметније јер прво може да дође до раста груди, развоја карлице, појаве прве менструације. На први поглед делује да пубертет девојчицама доноси круцијалније промене на које требају да се навикну. Међутим, код дечака такође долази до појаве маљавости, мутације гласа, прве детекције сексуалне жеље. Како су ово промене кроз које је прошла свака здрава особа, делује да не би требало да буде проблема код припреме деце, од стране родитеља, на све промене које следе. На жалост то често није случај", каже психолог Јована Ивановић за РТ Балкан.

И родитељи треба да имају позитиван став према свом телу

Разни су разлози за неприпремњеност родитеља и могу бити због осећања срамоте, нелагоде, занемариваља, наслеђем регулисаног опхођење... Важно је да првенствено сами родитељи имају прихватљив и позитиван став према сопственом телу. Током раста и развоја детета долази до пуно различитих промена где су и раст косе, зуба и слично,такође веома велике промене, али их родитељи и друштво не доживљавају као табу, док појава прве менструације код девојчица и полне маљавости код дечака бива нелагодна тема. С обзиром да су деца свакодневно у контакту, како са примарним објектима тако и са другим одраслим особама, они из угла детета вероватно личе на чудаке, јер не изгледају исто", истиче психолог.

Разговар веома битан и прилагођен узрасту детета

"Дете истражује своје тело, гледајући своје моделе и објекте примарне везаности. Дете упоређује, почиње да пита прва питања. Неоходно је да се одговара искрено и отворено, прилагођено узрасту детета тако да оно то може да разуме, без непријатности и стварања било какве нелагоде.

Треба бити отворен о свим променама које се догађају како девојчицама, тако и дечацима. Када се на пример говори о менструацији - то није ствар која треба да занима само девојчицу, већ је то природни процес са којим треба да буду упознати и дечаци, јер је то механизам који одржава врсту.

Такође, постоје појаве о којима са дечацима нико не разговара, а јављају се са почетком полне зрелости и одрастања и једнако је важно да се и о томе прича. Прави начин за то је да тело има статус дома и да је све што се са њиме дешава у процесу одрастања нормално, да се разговори са децом дешавају стално и спонтано и темпом којим детету прија. Важно у овом узрасту учити децу прихватању различитости, да су сви облици и величине тела нормални и лепи", сматра Јована Ивановић.

Стручњаци сматрају да најбоље време за почетак разговора о пубертету није када се дете нађе усред овог процеса. Разговор о телу и променама може се почети у детињству, на тај начин ћете изградити основу за будуће разговоре и помоћи детету да схвати да је то нормалан део његовог развоја.

Слушајте и постављајте питања

Важно је да будете отворени за питања и слушате њихове бриге и страхове. Постављање питања може помоћи деци да се осећају удобно и пријатно да деле своје мисли с вама. Отворена и искрена комуникација је кључна.

Едукујте се заједно

Заједно истражујте и учите о телу и пубертету. Користите књиге прилагођене деци како бисте заједно сазнали више о физичким и емоционалним променама које долазе. То може бити корисно како би се деца осећала мање несигурно и више информисано.

Разговарајте о хигијени

Пубертет доноси са собом потребу за појачаном хигијеном, укључујући бригу о телу и лицу. Разговарајте с децом о редовном туширању, употреби дезодоранса и правилној нези коже. Ово ће им помоћи да се осећају сигурно и здраво.

Нормализујте промене

Деци треба јасно рећи да су промене у пубертету нормалне и да се дешавају свима. Истакните да се свако дете развија различитом брзином и да нема правилног или погрешног темпа у пубертету.

Емоционална подршка

Нагласите да сте ту за њих током целог процеса пубертета. Деца се често суочавају са емоционалним изазовима и променама расположења. Ваша подршка и разумевање су кључни.

Поставите реална очекивања

Подстакните децу да постављају реална очекивања у вези са својим телима. Медији и друштвене мреже често стварају нереалне стандарде лепоте, па је важно да деца разумеју да је свако тело јединствено и вредно.

Поштујте приватност

Деци је важно да знају да поштујете њихову приватност. Ако желе да причају са вама о нечему осетљивом будите отворени за разговор, али немојте инсистирати ако не желе. Дајте им простор и време да се изразе на начин који би им донео осећај сигурности.

image