Магазин

Паметне птице могу боље да поднесу градску буку

Тим истраживача је открио да паметније птице могу лакше да се адаптирају на бучно, урбано окружење. Посматрали су групу сврака и кроз анализе, репродукције звукова и когнитивне тестове су закључили да интелигенција може бити директно повезана са толеранцијом на градску животну средину, јер су интелигентије птице умеле да се снађу чак иако је градска бука била велика.
Паметне птице могу боље да поднесу градску буку© Canva/Анђела Ћосо

Истраживања из последње две деценије су показала да градска бука може да буде прави изазов за животиње: тешко им је да комуницирају, да се размножавају, проналазе храну...Ипак, нова студија је показала да индивидуалне разлике унутар једне врсте животиња могу бити од помоћи за преживљавање у урбаној околини.  

У овој студији, која је спроведена на Универзитету Западне Аустралије у Перту, истраживачи су закључили да когнитивне способности могу да утичу на реакције које аустралијске свраке имају на градску буку. Исту групу сврака су научници посматрали и проучавали годинама и дошли су до закључка да птице са високом интелигенцијом лакше могу да се снађу у градовима, преноси "Сајколоџи тудеј (Psychology Today)".  

За почетак, пратили су групу од преко седамдесет птица у граду и бележили су промене у њиховом понашању када би били изложене звуковима које производе људи, машине, возила... Затим, пуштали су им снимке звукова упозорења које свраке праве када је опасност у близини, па су у следећем кругу пустили исти снимак у комбинацији са звуковима авиона. На крају, дали су им когнитивни тест асоцијација, у коме су морале да повежу боју са одређеном храном.

Закључено је да, када су биле изложене градским звуковима (као што су звукови саобраћаја, авиона), птице су биле мање ефикасне у тражењу залиха хране, мање су међусобно комуницирале и чешће су биле на опрезу. Научници претпостављају да оваква бука птицама одвлачи пажњу или их узнемирава, тако да постају нервозне и свесне околине, али су им способности доношења одлука и примењивања различитих метода за преживљавање мање истакнуте. Поред тога, гласни звуци могу замаскирати шушкање инсеката у трави или лишћу, тако да им је било теже да пронађу храну.

Звук авиона је отежао свракама да реагују на упозорења која производе други чланови групе када је предатор у близини. На почетку, без буке авиона, око тридесет седам одсто птица је тражило склониште када су чули знак узбуне, али када је у исто време симулиран звук авиона, само осам одсто птица је покушало да се заштити.

Једна од ауторки студије сматра да овакви услови нису повољни за опстанак животиња. "Ако скупљају мање материјала за гнезда и храну, онда неће моћи да одржавају снагу и хране своје потомке... Ако не реагују на време када је у близини предатор, неће успети да му одмакну."

Ипак, птице које су показале боље резултате на тестовима асоцијације су боље реаговале на звукове узбуне који су били помешани са буком авиона, што сугерише да паметније птице могу имати боље способности преживљавања у урбаној средини. Научници су нагласили да је ово био први пут да је когниција везана са вештинама преживљавања код животиња које живе у градовима.

Истраживачи још увек нису прецизно дефинисали који механизми помажу интелигентијим животињама да се привикну на градску буку, али сигурно је да су паметније птице опрезније и сналажљиве чак и у неприродној средини, што значи да интелигенција животиња директно утиче на њихову адаптибилност.

image