Додавањем једне кашичице шећера у чај или кафу нећемо нашкодити здрављу
Да додавањем мало шећера у наш напитак, било да је у питању јутарња кафа или окрепљујући чај, нећемо нанети велику штету нашем организму, потврдили су и научници са једног универзитета у Холандији. Они су своју студију објавили у научном магазину Плос Уан пре само неколико дана, а како тврде, уколико се унос шећера кроз напитке ограничи до једне кашичице дневно, проблема са здрављем неће бити.
Пет грама је мера
Да се квалитет здравља, а последично и живота, не може нарушити додавањем шећера у напитке, научници су потврдили након опширне, дугогодишње студије. Ипак, како су нагласили, то се не односи на неограничено испијање заслађених напитака, већ на њихову умерену конзумацију. Негативни ефекти нису примећени у случајевима када је путем кафе или чаја уношено до 5 грама шећера, односно количине која стане у једну кафену кашичицу.
Они су истакли и да су газирани напици, сокови и слично, у којима се садржи око 25 грама шећера по једној дози (флашица или лименка), веома штетни по здравље, као и да последице по здравље код оних који их пију свакодневно, дугорочно могу бити несагледиве.
Истраживање је трајало пуне 32 године
Истраживање које су научници спроводили трајало је пуне 32 године, а њиме је обухваћено скоро три хиљаде учесника, који су на дневном новоу пили чај или кафу са различитом количином шећера. На почетку и на крају истраживања, више од три деценије касније, научници суспровели опширну анализу здравља добровољаца, али и узрочнике смрти код испитаника који нису доживели крај студије.
Установљено је да учесници који су у своје топле напитке, као што су кафа и чај, додавали шећер, нису нанели велики штету свом здрављу, а да је коефицијент ризика превремене смрти тек за 1 проценат већи него код учесника који су пили незаслађене напитке. Оваква разлика је, по мишљењу научника, занемарљива. Такође, резултати анализе показали су и да додавање шећера у напитке ни на који начин није повезано са превременом смрћу.