Магазин

Зашто су спортисткиње тражиле промену боје доњег веша на Вимблдону

Након што је донета одлука о измени строгих кодекса облачења на Вимблдону, препрекe са којима се многе спортисткиње суочавају везане за менструални циклус током турнира постале су актуелна тема. Иако је свет тениса је познат по специфичним модним правилима, ове године се први пут уводе тамни шортсеви на Вимблдону, како би се тенисеркама ублажио стрес и умањило ментално оптерећење. Зашто је бела боја већ деценијама обавезна на престижном такмичењу и како светске тенисерке реагују на измене?
Зашто су спортисткиње тражиле промену боје доњег веша на ВимблдонуGetty © Clive Brunskill

Иако жене у спорту већ дуго руше баријере и постижу изузетне успехе, иза кулиса, годинама су се суочавале са јединственим изазовом вазаним за менструални циклус и строгим кодексом облачења на тениском турниру у Вимблдону. Специфично бела нијансе одеће - ни крем ни беж, у којој морају бити и сви аксесоари, као што су обућа, чарапе, качкети...традиционално је правило турнира. Уколико постоји било какав детаљ у боји, не сме бити дужи од једног центиметра.

Према књизи "Мода тениса: 125 година промене одеће", ово правило је настало осамдесетих година деветнаестог века, а бела боја је одабрана како би се умањила видљивост флека од зноја, поготово јер је тада било "незамисливо гледати даму која се зноји". Исто правило је донедавно важило и за доњи веш, али недавно је дошло до измене традиције за женске играче.

Ове године, након више од једног века, кодекс облачења је прилагођен тенисеркама, како би се осећале угодно у случају да имају менструацију током меча.

"То је апсолутно нешто о чему тенисерке на Вимблдону причају. Можда не за медије, али дефинитивно међу собом," објаснила је прошле године тенисерка Хедер Вотсон за "Би-Би-Си спорт". Додала је да бела одећа представља додатно ментално оптерећење, иако симптоми циклуса већ довољно могу отежавати игру, чак и поред узимања пилуле за одлагање менструације. Вотсон је била међу првим тенисеркама која је отворено разговарала о овој препреци, иако се са њом суочава свака спортисткиња на свету.

Поред негативног утицаја циклуса на игру (умор, болови, надутост), многе тенисерке већином немају довољно времена да промене хигијенски уложак/тампон током паузе за тоалет, а камоли да се пресвуку, у случају да дође до појављивања мрља од крви. Исто тако, није свакој спортисткињи пријатно да објашњава судији да јој је потребна додатна пауза, због "женских проблема".

Како је тема о утицају женског циклуса на игру тенисерки постаје све актуелнија, ове године је одлучено да доњи веш и шортсеви испод сукње женских играча могу бити у тамној боји. "Када је Вимблдон објавио ново правило о шортсевима, била сам срећна, јер то прави огромну разлику," рекла је Вотсон за "Скај њуз".

"Могу отворено да говорим о свом циклусу, не мислим да је табу тема. Волела бих да се о томе више прича, поготово када су у питању жене у спорту. Прошле године сам узела пилулу како бих спречила крварење и потенцијалне флеке, нисам хтела да се осећам постиђено. Ми трчимо, знојимо се, правимо шпаге на терену... Мислим да је ово добра и позитивна одлука."

"Ићи на Вимблдон и размишљати да ли ћеш добити менструацију или не, стварно је напорно! То је најгори осећај на свету. Увек носиш три различита шортса или црни шортс испод белог. Мислим да су све жене одушевљене одлуком, јер ће много умањити стрес. Нико не жели да им се виде флеке на великом догађају као што је Вимблдон. То је вероватно најгора ноћна мора сваке жене," закључила је тенисерка Џесика Пегула.

Отворени разговори о менструалном циклусу су и даље табу у многим деловима света, а у спорту се тек недавно почела придавати пажња утицају "мајке природе" на спортисткиње. Ипак, сигурно је да је промена строгих правила великог турнира, као што је Вимблдон, један позитиван корак унапред.

image