Магазин

Егзит поново у трци за најбољи европски фестивал

Вишеструко награђивани Егзит фестивал и Sea Star који Егзит тим организује у суседној Хрватској, и ове године су у трци за фестивалске "Оскаре", саопштили су из Егзита.
Егзит поново у трци за најбољи европски фестивалGetty © Srdjan Stevanovic

Оба фестивала номинована су за предстојеће Европске фестивалске награде (ЕФА), најпрестижније такмичење у фестивалској индустрији.

На објављеној листи, овогодишње издање Егзита још једном се такмичи за титулу "Најбољег великог фестивала", награду коју је новосадски фестивал већ освојио два пута - 2013. и 2017. године, док је истарски Sea Star фестивал, који представља један од најбољих примера извоза креативних индустрија Србије, номинован у категорији "Најбољег фестивала средње величине".

Гласање за Европске фестивалске награде отворено је за све и трајаће до 30. новембра, на званичном сајту Европских фестивалских награда, или путем линка, избором за EXIT у категорији "Best Major Festival" и избором Sea Star фестивала у категорији "Best Medium-Sized Festival".

Гласови милионске публике широм света одлучиће о победницима, а њима ће се придружити и гласови жирија, који чине водећи експерти у музичкој индустрији.
Победници ће бити проглашени 17. јануара следеће године у Гронингену у Холандији.

Поред тога што је два пута проглашен за "Најбољи велики фестивал" у оквиру Европских фестивалских награда, вишеструки европски шампион Егзит понео је титулу "Најбољег европског прекоморског фестивала" на Британским фестивалским наградама 2007, а прошле године је на истом престижном такмичењу завредио и награду за "Најбољу фестивалску иновацију".

Бројни угледни светски медији, као што су Гардијан, Њујорк Тајмс, Си-Ен-Ен, Би-Би-Си, годинама сврставају Егзит у најбоље манифестације на свету.

image