Магазин

Ово су летос била најпосећенија места у Србији

Домаћи туристи, овог августа, најчешће су посећивали бање, док су страни и даље одушевљени Београдом, Новим Садом, Суботицом и Нишом, кажу из Туристичке организације Србије.
Ово су летос била најпосећенија места у Србији© alexsrbija/pixabay

Србију је у августу, према подацима Републичког завода за статистику, посетило 486.298 туриста, од чега је домаћих било 233.570, а страних 252.728, пренео је Танјуг.

"Домаће туристе највише привлаче наше бање и ски центри, док су инострани туристи првенствено оријентисани на велике градове Београд, Нови Сад, Ниш и Суботица, а затим на ски центре. На првом месту од бања су Сокобања и Врњачка Бања, док су од ски центара  увек актуелни Копаоник и Златибор. Једна од популарнијих бања ове године је Бања Врдник која бележи велики раст гостију", каже Предраг Станић из Туристичке организације Србије за РТ Балкан.

Станић истиче да "у зависности од врсте туриста (млади, соло, породице, пословни) разликује се и разлог доласка, односно обиласка одређене дестинације или манифестације:

"Када су у питању велики фестивали попут Егзита и Гуче имамо велики прилив туриста, како домаћих тако и иностраних. Супротно томе су људи који препознају квалитет наших бања и привлачи их та врста одмора. Током зимске сезоне ски центри, на првом месту Копаоник, са великим бројем ски стаза и квалитетном услугом привлаче највећи број свих врста гостију", додаје.

Поред природних лепота Србије, госте широм света привлаче и српски гастрономски специјалитети. Ретко ко може да одоли пљескавицама, ћевапима, ражњићима, Карађорђевој шницли, мућкалици, ајвару, љутеници.

"Не смемо заборавити да је гастрономија српске кухиње један од важних разлога боравка гостију по дестинацијама, и туристи управо квалитет српске хране напомињу као један од главних разлога због чега би се поново вратили у Србију. Сходно томе Србија се налази на мапи најзначајнијих гастрономских водича попут Мишелина", истиче Станић.

Турци обележили август

Када је реч о земљама из којих је долазило највише туриста, предњачила је Турска са 29.049 посетилаца, на другом месту је Немачка, одакле је дошло 21.220 туриста, следи Румунија са 18.457 и Босна И Херцеговина са 13.395 посетлаца, говоре званични подаци.

Сокобања - Андрићева и Нушићева миљеница

Једна од звезда српског туризма, како је неведено, је из Источне Србије. Смештена је између планина Ртња и Озрена, а кроз њу протиче река Сокобањска Моравица. Сокобања спада у ваздушне бање, а веома је погодна за пацијенте и особе које имају проблема са респираторним болестима, бронхитисом, анемојом, као и реуматизмом и ишијасом.

Наш Нобеловац, Иво Андрић, који је за време Другог светског рата живео и боравио у њој, забележио је своје утиске о Сокобањи:

"Ја не знам чега стварно има овде, али знам да после 15-20 дана боравка у Сокобањи радим целу годину у Београду као препорођен. Овде у Сокобањи, гледајући ову раскош природе, ову лепоту светлости земље и неба, често ме обузме нека необјашњива туга или занос, па сам тако опуштен размишљао како би било лепо, бар за тренутак, поново се вратити романтизму".

Ни Бранислав Нушић није "остао дужан" овој природној лепотици и његове стихове често цитирамо:

"Сокобања,
Соко град
дођеш стар,
одеш млад".

Врњачка Бања - урбана бања

Краљица бањског туризма, како је незванично зову, Врњачка Бања припада Рашком округу, окружена је шумовитим обронцима планине Гоч, а у њој се налази и 7 минералних извора. Сматра се једном од урбанијих бања у Србији, а красе је шаренолики паркови, дечји паркићи, спортски терени, као и затворени и отворени базени. У њој се лече скоро сви здравстевни проблеми везани за дигестивни тракт, као и болести жучне кесе. Такође, одликују је разнолика културна дешавања као што су Лав фест, Врњачки карневал и многи други. 

Највећу посећеност Врњачка Бања током године бележи за време Карневала. Тада бања гости бројне туристе, како домаће, тако и из иностранства. Врњачки Карневал је по посећености одмах после фестивала Егзит и Гуча. Велики број маскембала, фестивала, изложби, концерата, позоришних представа и спортских дешавања се организује у јулу.

Бања Врдник - ваздушна бања

У срцу Срема, на јужном делу Фрушке Горе, коју красе липове шуме и бесконачно дуге стазе за шетњу и остале спортске активности, на само пола сата од Новог Сада и сат времена од Београда, налази се Бања Врдник.

Ушушкана је у прелепом окружењу на пријатној надморској висини од 240 метара, а одликује је умерено-континентална клима. Предност ове климе и њена главна одлика је стабилност, код ње нема наглих и великих промена ни у температури ни у ваздушном притиску, стога је прикладна за сваки организам. Са преко 2 200 сунчаних дана годишње, недостатком шибајућих ветрова и ваздушних струја ова клима је идеална за бобравак у било које доба године. Ваздух Бање Врдник је изузетно чист и богат озоном, те је она добила и званичан статус ваздушне бање.

Поред Врдничке куле која датира још из доба старих Римљана, лепоту Врдника краси још и истоимени манастир, познат и као Мала Раваница, у чију цркву су 1811. године пренети делови моштију кнеза Лазара Хребељановића.

Уколико патите од симптома као што су болови у мишићима, костима или зглобовима, тачније ако је ваш проблем реуматизам, можда ће ова бања бити право место за вас. Термалне воде Врдника, температуре преко тридесет степени могу знатно олакшати ваше муке.

image