Магазин

Објављена нова песма Битлса: Како звучи последња нумера ливерпулске четворке (АУДИО)

Дуго очекивана "последња" песма сва четири члана Битлса "Now and Then", данас је угледала светлост дана и како је најављено, урађена је захваљујући технологији вештачке интелигенције. "Ево га, Џонов глас, кристално јасан", каже Пол Макартни, и заиста, можемо да га чујемо. Што више слушамо ову нумеру чини се да узбуђење расте - како што после толико година чујемо Ленонов глас у новој песми, тако и због АИ и покушаја да схватимо како је све ово урађено.
Објављена нова песма Битлса: Како звучи последња нумера ливерпулске четворке (АУДИО)© Fedor/unsplash

Ленонов син Шон Оно Ленон је истакао да је невероватно дирљиво чути четворицу ливерпулских Буба заједно, након свих ових година од како је његов отац отишао.
"То је последња песма коју су мој отац, Пол, Џорџ и Ринго урадили заједно. То је као временска капсула и осећај је као да је тако и требало да буде", оценио је Оно Ленон

"Сада и тада" је композиција због које се сви најежимо и то не само због тога што чујемо покојног Џона Ленона, већ и због тога што је АИ урадила свој део посла, како многи кажу, савршено. У јуну ове године, Пол Макартни је за Би-Би-Си Радио рекао да је вештачка интелигенција коришћена да се "извуче" Ленонов глас са снимка на касети.

"Успели смо да узмемо Џонов глас и да га очистимо помоћу ове вештачке интелигенције". Онда можемо да миксујемо плочу, као што бисте иначе радили. То вам даје неку врсту слободе", казао је. Тада је нагласио да "ништа није вештачки или синтетички створено".

Историја песме "Now and Then" почиње крајем седамдесетих када ју је написао и отпевао Џон Ленон у свом дому у Њујорку. Ленонова удовица Јоко Оно је 1994. године дала Полу Макартнију касету на којој је писало "За Пола". На њој су се нашли демо снимци ове песме, као и композиција "Free As a Bird" и "Real Love". Иако је публика имала прилике да чује овде две песме у оквиру пројекта Beatles Anthology, од нумере "Now and Then" се одустало јер тада није било могуће да се изолује Ленонов глас и уклопи у снимак са остала три члана Битлса.

Како се дошло на ову идеју

За потребе документарца Get Back, редитељ Питер Џексон је користио софтвер потпомогнут вештачком интелигенцијом за демиксовање оригиналног звука на којем Битлси снимају "Let It Be" и то у циљу да издвоји инструменте, вокале и разговор. Ову технологију су искористили чланови бенда и у сарадњи са стручњацима изоловали су Ленонов глас.

Четворка из Ливерпула

Енглески рок и поп бенд из Ливерпула, Битлси (The Beatles) се сматрају најуспешнијом и критички најпризнатијом поставом у историји популарне музике. Поставу су чинили Џон Ленон, Пол Макартни, Џорџ Харисон и Ринго Стар. Њихов активни период је трајао само десет година од 1960. до 1970. године, али су остави неибрисив траг у популарној култури. Међу познаваоцима и историчарима групе, не постоји консензус о тренутку распада групе, али се сви слажу да је тај процес трајао месецима, па чак и годинама. Поједињени чланови су отпочели самосталне каријере.

Џон Ленон је стекао култни статус широм света и после одласка из Битлса, стварао је музику са својом супругом Јоком Оно. Године 1980. испред породичног дома у Њујорку, на њега је пуцао Марк Дејвид Чепмен, усмртивши га са четири хица. Разлози убиства до данас нису разјашњени.

Џорџ Харисон је после Битлса наставио да сарађује са бројним музичарима, између осталог и са Ериком Клептоном. Такође је блиско сарађивао са хумористичком групом "Монти Пајтон". Преминуо је у Лос Анџелесу од тумора на гркљану.

Ринго Стар и Пол Макртни су градили успешно своје соло каријере, али су се с времана на време окупљали и свирали старе песме. Обојица су постали витезови, те се испред њиховог имена, додаје префикс "сер".

image