Магазин

Шта раде тренери интуиције

Изгледа да познате личности не могу да функционишу без особа које им помаже у животу - од личних секретара, менаџера, преко персоналних тренера, тренера за лични развој...Такође, на њиховом списку, поред класичних лајфкоучева, може да се дода и тренер за интуицију. Тренери шестог чула су веома тражени и о њима речи хвале имају Џенифер Анистон, Деми Мур, Бред Пит. Свој "бум" доживљавају и међу "обичним" људима, а многи се питају да ли они су животни учитељи или продавци магле?
Шта раде тренери интуиције© @ cookie_studio/freepik

Без обзира да ли вам лајкоучеви иду на живце или се кунете у њих, једно је сигурно - њихова појава је свеприсутна и нема намеру да се заустави. Тренери за интуцију нису баш ново занимање у свету, али јесте професија која је узела маха. Популарисале су га холивудске звезде па та врста лајфкоучева полако залази у многе животе.

Родоначелница "практичне интуиције" је писац Лаура Деј. Своју кованицу "практична интуиција" дефинише "као нешто што сви имамо и да смо рођени са тим". Наравно, она нам помаже да предосећаје правилно искористимо у доношењу одлука и то наводно за 15 хиљада долара. За многе, ова "ситница" од више хиљада евра боде очи, те овај рад узимају са резером. 

Како не знамо како овај процес изледа, можемо само да замишљамо како интуитивни тренер објашњава свом клијенту, на пример Деми Мур, да зажмури и саветује је да проблеме реши унутрашњим предосећајем. Ово нам може деловати чудно, али  Лаура каже да добро зна да користи своје супермоћи: "Не можете да седите до мене, а да вас не прочитам. Не можете ми побећи", смешка се.

Њена теорија се заснива на коришћењу урођених интуитивних способности и захваљујући њима наводно можемо да направимо дубоке промене у својим животима: "Само имам осећај за праву ствар", истиче Лаура.

Шта раде интуитивни животни тренери

Лајфкоуч индустрија се састоји од много различитих приступа и методологија. Тренери за интуицију имају разноврсне методе, али је једно заједничко - у фокусу "истраживања" је интуиција. Кроз сеансе или часове, ови тренери теже да "откључају" клијентову способност да приступи сопственој интуицији. Да му помогне да је развијe и искористи иинтуцију, свој унутрашњи склоп знања, искуства и инстинкта који утиче на доношење одлука и решавање проблема, како би помогао да се утврди шта заиста жели у животу и како то да добије.

Такође, тврде да помажу да се препознају мисли, понашања и уверења која клијента спречавају да постигне оно што заиста жели.

Сад кад смо сазнали шта и како раде и ко све њихове услуге користи, поставља се питање да ли заиста овако нешто можемо да применимо и у Србији? Ако неком помажу лајфкоучеви, као и њихове теорије, књиге самопомоћи и учења о бољем животу, зашто да не? За оне који колутају очима на спомињање њиховог имена, најбоље је окренути главу.

image