Магазин

Препознајте знаке да је пријатељу потребна помоћ

Близак пријатељ неће увек отворено поделити изазове кроз које пролази, тако да је некада неопходно бити обазрив, посматрати га и одлучити да ли је потребно исказати бригу. Ако постоји видљива промена у понашању и начину комуникације, можда је време за искрен и добронамеран разговор. Неће увек бити лако препознати знакове, али уз сопствену интуицију и познавање друге особе, могуће је знати када је време за "интервенцију".
Препознајте знаке да је пријатељу потребна помоћ

Понекада је лако поверовати да увек знамо како се наши пријатељи осећају, поготово када су блиски и када их познајемо дуже време. Сигурни смо да ће нам се увек обратити када пролазе кроз тешка времена и када им је потребна помоћ, тако да немамо навику да их често питамо да ли је све у реду.

Ипак, људи често прикривају када им је потребна подршка из многих разлога: још увек не разумеју како се осећају, нису спремни да деле свој проблем (чак ни са особама које их добро познају) или једноставно не желе да буду "терет" другима. Због тога се развијају другачији начини испољавања незадовољства, који испрва могу бити суптилни, али их треба схватити озбиљно када постану превише очигледни:

"Нестајање" из живота

Одређена пријатељства опстају без проблема, чак и ако прође неколико недеља без контакта. Ипак, ако се пријатељ са којим често комуницирамо данима не јавља и не шаље поруке, онда је можда време да преузмемо ствар у своје руке и позовемо га. У тешким тренуцима, многи људи имају потребу да се изолују "без упозорења", што некада може довести до неспоразума у комуникацији.

Тада је важно бити обзиран и прво упитати да ли је све у реду, па затим тражити објашњење за њихов "нестанак". Постоје бројни разлози зашто се особа не јавља  неко време, а у већини случајева увек постоји валидно објашњење.

Лоше навике

Када пријатељ прекомерно "ужива" у навикама као што су преједање, конзумрање алкохола, спавање већину дана или константно социјализовање (без одмора), онда је можда време за озбиљан разговор. Циљ није поставити се као "родитељ" и осуђивати, већ искрено питати да ли се тренутно боре са нечим што захтева "бег од реалности" и запостављање сопственог здравља.

Испрва могу одреаговати на шаљив начин, како би умањили озбиљност ситуације, али ако нам интуиција говори да нешто заиста није у реду, онда је боље веровати том осећају и дати другој особи до знања да смо уз њу, ако јој треба помоћ или само разговор.

Раздражљивост

У случају да близак пријатељ на одређене догађаје реагују исувише бурно, "ситнице" га веома лако изнервирају и скоро свака ситуација може постати потенцијални окидач, тада је време за реаговање. Када дође до сличних, наглих промена у понашању, најчешћи узрок је стрес који се накупља и испољава на овај начин. Може доћи и до директног конфликта са пријатељем, али тада не би требало дозволити емоцијама да преовладају, већ подсетити се да њихово понашање није уобичајено. Потребно је стрпљење и разумевање, иако некада може бити тешко.

Најбоље је сачекати добро време за разговор насамо и тада исказати своје бриге: "Видим да ниси свој/а, да ли се нешто догодило, да ли ти је потребна помоћ"...У случају да пријатељ не жели или није спреман да подели своје бриге, довољно је дати му до знања да смо ту када затреба.

Негативни коментари о себи

Понекада су шале на споствени рачун слика доброг смисла за хумор, који показује самопоуздање и "опуштен" карактер. Ипак, увек постоји одређена граница, која испрва може бити једва приметна, али потребно је обратити пажњу на учесталост таквих шала. Ако их пријатељ користи скоро константно, онда може бити знак прикривања негативних мисли о себи коришћењем хумора.

Постоји и очигледнији случај, а то је када пријатељ искључиво истиче сопствене недостатке - све мане које сматра да има, грешке које прави и сл. Тада је добро навести га да се "заустави", искрено исказати бригу за њега и подсетити га на све његове позитивне атрибуте. Када самокритичност прелази у екстрем, онда би требало дати му до знања да смо уз њих као подршка.

Пре него што искажемо бригу за другог, увек је потребно проверити да ли се ми осећамо довољно добро, као и да ли смо спремни да се посветимо пријатељу. Циљ није питати 'Како си?' само да бисмо добили брз одговор, већ је потребно бити спреман за "емоционални посао", ако буде неопходно.

image