Магазин

Како зауставити штуцање

Са овим иритантним и помало збуњујућим проблемом, сусрећемо се сви се с времана на време. Обично престаје за пар минута, али догађа се да омета обедовање или разговор. Стратегије као дубоко дисање или нови ТикТок "трик" где је потребно само подсетимо себе да нисмо риба (да, добро сте прочитали) често "не пију воду", те се поставља питање - имали ли нешто што је заиста ефикасно против ове досаде? Изгледа да ипак постоје технике које могу помоћи, али не мора да значи да ће бити успешне код сваког.
Како зауставити штуцање© @ drobotdean/freepik

Таман што смо лепо вечерали и попили чашу омињеног пића и "ухватило" нас је штуцање. Прекида нас у пола речи, разговор постаје напоран. Чињеница је да ће престати само од себе, али одређене технике помажу да га се што пре решимо.

У борби против штуцања

  • До сада не постоји универзална "пилула" која зауставља штуцање. Неком може помоћи пар гутаља воде, док другима помаже дубоко дисање - треба да дишемо тако што ћемо удахнути и зауставити дах на пар секунци, па издахнути и онда поновити ово још пар пута.
  • Корисним се показало да из седећег положаја ставимо колена ближе грудима и да се лагано нагнемо унапред. Овим покретима се прави притисак на дијафрагму.
  • Многи кажу да коцкица леда која се топи у устима елиминише штуцање, као и кришка лимуна и шећер који полако гриземо.
  • Можемо и да протрљамо очи и лагано повучемо језик.
  • Ипак, ако ништа од овог не помаже, доктори саветују да мислимо о нечему другом и једноставно сачекамо да прође.

Какве везе имају рибе са штуцањем

Поред разних трикова који помажу у решавању овог проблема, на ТикTоку су се појавили снимци на којима особе када штуцају подсећају себе да нису рибе и тако, наводно, ова радња престаје. Можда звучи смешно и банално, али они који су пробали кажу да им та реченица помаже. Какве везе имају рибе са штуцањем?

Појашњење овог тренда на ТикTоку, лежи у књизи "Ваша унутрашња риба" научника и професора Нила Шубина. Наиме, штуцање покрећу електрични сигнали из можданог стабла. Такође, мождано стабло код водоземаца производи сличне сигнале који контролишу редовно кретање шкрга. Људска мождана стабла, која смо наследили од водоземаца предака, шаљу сигнале који узрокују штуцање, а према овом научнику, суштински је то исти феномен као дисање кроз шкрге. Креативци са друштвених мрежа су закључили да је потребно само да подсете да нису рибе, па, како кажу, изговарањем ове реченице сва сличност са прецима престаје, па и штуцање.

Зашто уопште штуцамо

Познато као синхроно треперење дијафрагме или сингултус, штуцање је изненадна и контракција дијафрагмалног мишића, која има за последицу блокаду покушаја удаха. Дефинише се као "грчевито стезање мишића у дну плућа, које се прате брзим затварањем гласних жица. Не може се рећи са стопроцентном сигурношћу који је узрок штуцања. Научници кажу да може да настане због одређених иритација нерава, као и због:

  • брзог једење или пијења
  • брзог удисање ваздуха
  • конзумације газираних пића или алкохола
  • конзумације зачињене хране
  • стреса
  • изложености наглим променама тепература

Свакако, ако штуцање траје дуже од 48 сати, неопходно је да се обратимо лекару како би преписао адекватну терапију.

Дуготрајно штуцање може да изазове несаницу, депресију

Иако је дуготрајно штуцање ретко, ако се појави могуће је да ће да га прате и неке компликације као што је дехидрација, губитак телесне тежине, због потешкоћа при гутању хране. Када је тако учестало, онда је и исцрпљујуће и узрокује несаници, па чак и депресију, те је потребно обратити се лакару.

image