Магазин

Зашто смо уморни и нерасположени након дремке

Дневни сан често делује као прави избор када нам треба кратак одмор да бисмо успешно завршили остатак дана, Ипак, када се пробудимо, осећамо се још уморније, дезоријентисано а расположење нам се поптуно поквари. Овај "гроги" осећај може кратко да траје, а некада нас прати све док поново не легнемо да спавамо. Зашто долази до ових нежељених ефеката након спавања која би требало да нас освежи?
Зашто смо уморни и нерасположени након дремке© Freepik

Поподневни дремеж, уместо да нас освежи и "ресетује", понекад може изазвати контра ефекте. Иако многи људи сматрају да ће кратко спавање током дана пружити додатну енергију, често се уместо тога пробуде осећајући се гроги и нерасположено. Осећаји фрустрације, нерасположења, вртоглавице, нас онемогућавају да продуктивно наставимо дан. Где смо погрешили и зашто нисмо успели "правилно" да се наспавамо?

Овај феномен, познат као "sleep inertia" или "инерције спавања", догађа се када се особа пробуди из дубоког сна или РЕМ фазе сна, често након спавања дужег од 20,30 минута. Током овог периода, тело се прилагођава будном стању, а прелазак из дубоког сна у будност може узроковати осећај поспаности, конфузије и недостатка координације.

Стручњаци за спавање и психолози су за портал "Басл (Bustle)" објаснили да постоји велика вероватноћа да ћемо бити нерасположени после дремке ако спавамо више од тридесет минута. Када пређемо ову границу, постоји велика шанса да ће доћи до инерције спавања. "То је онај непријатан осећај дезоријентације након буђења, поготово ако смо предуго спавали," објашњава др Шелби Харис, психолог и стручњак за спавање.

Када заспимо, наше тело пролази кроз неколико фаза сна а цео циклус траје око 90 минута. Након будног стања, прва фаза траје око 7 минута, када почињемо да тонемо у сан.

Друга фаза сна је мало чвршћа и траје око од 10 до 25 минута, у трећој падамо у још дубљи сан, што траје од 20 до 40 минута. На крају, долази РЕМ фаза, када се очи брзо померају, дисање се убрзава, притисак нам је повишен... Управо нам је тада веома тешко да се пробудимо и ако сан прекинемо нагло у једној од последње две фазе, вероватно ће доћи до инерције спавања.

Иако постоје бројни други разлози за осећај умора након спавања (инсомнија, здравствени проблеми), "лоша" дремка сигурно није од помоћи. Због тога је најбоље да дневни одмор траје од 10 до 30 минута, како бисмо избегли најдубље фазе сна, али уједно одморили тело и ум.

Ако препоручен број минута звучи исувише кратко или као недовољно времена да се опустимо, онда је препоручљиво да одспавамо пуна два сата, како би нам тело прошло све фазе без ометања. Тада ћемо умањити шансе од "мамурлука" након дремања.

Одмах после буђења, добро је да се изложимо јаком светлу, поготово ако је пао мрак, како не бисмо остали "полу-свесни" након дремања. На крају, ако заиста није могуће да себи одредимо савршено време трајања дремке, а поподневни умор нас свакодневно успорава, онда би требало да обратимо пажњу на распоред спавања, исхрану или на потенцијалне здравствене проблеме који могу реметити сан.

image