Магазин

Може ли одећа за тренинг да буде штетна по здравље

Када је реч о постизању врхунских резултата током тренинга, гардероба коју носите игра кључну улогу. Од удобности до функционалности, права одећа може унапредити перформансе и осећај самопоуздања. Док је некима приоритет удобност, другима је важан стил, те изглед мора бити савршен. Ипак, научници упозоравају на један важан фактор: састав одеће за тренинг. Да ли неке хемикалије, које се налазе у синтетичким мајицама, хеланкама и тренеркама и њигова реакција са знојем, могу бити штетне по здравље?
Може ли одећа за тренинг да буде штетна по здравље© Freepik

Када бирамо одећу у којој ћемо да тренирамо, тражимо комаде који су удобни, у којима можемо да се крећемо и који ће да упију/добро поднесу зној. Стручњаци сматрају да полиестер, спандекс, најлон и слични материјали, који се најчешће користе за производњу одеће за тренинг, садрже хемикалије које могу бити штетне за човека и да би требало да обратимо пажњу на састав када бирамо одећу у којој ћемо да вежбамо.

Познато је да наведени синтетички материјали нису идеалан избор за свакодневно ношење, јер могу иритирати кожу, али поседују одређена својства која су добра за краткотрајно коришћење, поготово током вежбања (добро подносе влагу, не упијају зној, еластични су, омогућавају слободно креатње)...Ипак, једна студија из јула ове године је показала да ова одећа може да садржи штетне хемикалије, које се "активирају" у реакцији са људским знојем и кожа може да их упије, преноси "Гардијан".

У студији је изучавано једињење бромних успоривача горења (BFR), које се налази у саставу многих производа широм света (не само одеће), како би се спречило горење. Ово једињење је повезано са појединим обољењима, као што су хормонски и неурокошки поремећаји или болести штитасте жлезде. Истраживачи су открили да одређене масти које се налазе у зноју могу да растворе ове хемикалије, тако да се масти са површине наше коже могу "повезати" с њима.

Једноставно речено, супстанце у нашем зноју помажу да се "лоше хемикалије" ослободе, тако да их наше тело може апсорбовати, а како се већина људи најчешће зноји током тренинга, овај ризик је додатно повећан.

Многе врсте одеће за тренинг, поготово оне које се рекламирају као да добро подносе зној и влагу, садрже ПФАС, то јест канцерогене "вечне хемикалије", које се користе у бројним свакодневним производима (од гардеробе и тигања до тоалет папира). Поред тога, боје за тканину, поготово за синтетичке материјале, садржи једињења која могу иритирати кожу.

Научници објашњавају да постоји на хиљаде врста ових једињења који још увек нису добро проучени, као и а да већина модних брендова није потпуно упозната са процесом обраде материјала, тако да многи још увек нису свесни потенцијалних ризика које вештачки материјали могу донети.

Шта можемо учинити

Не можемо имати контролу над процесом производње наше одеће, али увек можемо донети изборе којима ћемо себе максимално заштитити. Добро је размотрити потпуну промену врсте гардеробе за тренинг, која ће бити направљена од природних материјала. Иако ови материјали такође пролазе кроз различите фазе обраде и бојења, у њима се не налазе исте штетне хемикалије као код синтетичких. 

Памук, мерино вуна или конопља могу бити добар избор иако постоји вероватноћа да ће у себи садржати одређен процена еластана или ликре (пошто је у питању одећа за вежбање), али је сигурно боље да већи проценат састава буде природног порекла. 

Ипак, ако одбацивање синтетичке одеће за тренинг није опција, онда је најважније да је оперемо после сваког тренинга и да се истуширамо одмах након вежбања и знојења, да бисмо умањили количину хемикалија које би се могле апсорбовати кроз кожу.

image