Магазин

Додавањем једне кашичице шећера у чај или кафу нећемо нашкодити здрављу

Иако шећер бије глас да је један од највећих "отрова" данашњице, научници једног универзитета у Холаднији су дошли до мало другачијег податка. Наиме, након 32 године праћења здравља учесника студије, они су закључили да уколико се у кафу или чај додаје само једна кашичица шећера, то не може нанети штету организму. Наравно, под условом да не попијемо неколико шољица напитка, већ једну до две.
Додавањем једне кашичице шећера у чај или кафу нећемо нашкодити здрављу© Canva / welcomia

Да додавањем мало шећера у наш напитак, било да је у питању јутарња кафа или окрепљујући чај, нећемо нанети велику штету нашем организму, потврдили су и научници са једног универзитета у Холандији. Они су своју студију објавили у научном магазину Плос Уан пре само неколико дана, а како тврде, уколико се унос шећера кроз напитке ограничи до једне кашичице дневно, проблема са здрављем неће бити.

Пет грама је мера

Да се квалитет здравља, а последично и живота, не може нарушити додавањем шећера у напитке, научници су потврдили након опширне, дугогодишње студије. Ипак, како су нагласили, то се не односи на неограничено испијање заслађених напитака, већ на њихову умерену конзумацију. Негативни ефекти нису примећени у случајевима када је путем кафе или чаја уношено до 5 грама шећера, односно количине која стане у једну кафену кашичицу.

Они су истакли и да су газирани напици, сокови и слично, у којима се садржи око 25 грама шећера по једној дози (флашица или лименка), веома штетни по здравље, као и да последице по здравље код оних који их пију свакодневно, дугорочно могу бити несагледиве.

Истраживање је трајало пуне 32 године

Истраживање које су научници спроводили трајало је пуне 32 године, а њиме је обухваћено скоро три хиљаде учесника, који су на дневном новоу пили чај или кафу са различитом количином шећера. На почетку и на крају истраживања, више од три деценије касније, научници суспровели опширну анализу здравља добровољаца, али и узрочнике смрти код испитаника који нису доживели крај студије.

Установљено је да учесници који су у своје топле напитке, као што су кафа и чај, додавали шећер, нису нанели велики штету свом здрављу, а да је коефицијент ризика превремене смрти тек за 1 проценат већи него код учесника који су пили незаслађене напитке. Оваква разлика је, по мишљењу научника, занемарљива. Такође, резултати анализе показали су и да додавање шећера у напитке ни на који начин није повезано са превременом смрћу.

image