Магазин

Кад је најбоље време да дете почне да свира музички инструмент

Музика има велику утицај на развој детета. Истраживања показују да помаже у побољшању академских и друштвених вештина, подиже самопоуздање и ублажава стрес. Јасно је да су њене користи велике, али поставља се питање - када је време да детету "представимо" инструменте и уведемо га у свет песама, композиција, симфонија? Стручњаци кажу да је најбоље око пете године, јер је тад малишан у стању да обрати пажњу на оно шта му се говори и тако упије своја прва музичка знања.
Кад је најбоље време да дете почне да свира музички инструмент

Развијање музичких способности код малишана је једна од изразитно корисних ствари коју родитељ може да уради за своје дете. Захваљујући музици и инструментима, дете унапређује дисциплину и социјалну прилагодљивост, развија машту, лакше решава проблеме...

Родитељи треба да имају у виду да не треба форсирати дете да "музицира", јер то може да га фрустира и изазове контра ефекат. Психолози напомињу да ће се малишани "држати" музике ако је то оно што желе да раде, а не зато што их ми притискамо.

Када је право време да дете упознамо са музичким инструментом

Сигурни смо да скоро сви родитељи уводе дете у свет песмица још по његовом рођењу. Музиком су окружени у вртићу, школама. Нека деца су већ као јако мала исказала интересовања за музичке инструмете кроз играчке-инструменте, друга се у вртићу играју са гитаром или синтизајзером и одмах показују одушевљење. 

Ипак, уколико желимо да озбиљније упознамо дете са музичким инструментом, најбоље је да сачекамо период око 5 године. Стручњаци наводе да је тада малишан у стању да обрати пажњу на оно што му се говори и седи око пола сата, колико максимално треба да траје час. Мало старија деца су у стању да схвате да је свирање музике процес и да неће одмах моћи да освирају одређену композицију. 

Прерано започињање формалних часова, заправо често одбија дете од музике. Ако је малишан спреман за инструменте пре 5 година, то ћемо знати по њиховом интензивном интересовању - на пример, гледа брата или сестру како свира клавир или траже бубњеве или гитару да их држи, пристиска дирке или пролази прстићима кроз жице.

Тек касније када дете крене у основну школу, полако развија сопствени музички укус, физички је у стању да удобно држи већину инструмената и има снагу прстију потребну за свирање.

Како децу упознати са инструметима

Не постоји савршен начин да детету представимо инструмент. Приступ треба да буде прилагођен потребама, интересовањима и способностима детета. 

Деца која су дуже фокусирана на час и имају природан афинитет према музици лакше се "сналазе" са класичном музичком наставом. Малишани који су мање узбуђена због класичног учења инструмента, вероватно су бољи са лекцијама које су више усмерене на забаву, а не на развијање вештина.

Један од најбољих начина да заинтересујемо будућег музичара за инструмент је да музику учинимо лако доступном. Када су деца изложена свакодневно музици, она лакше уче музичке концепте као што су ритам, мелодија и промене у висини. 

Инструменти и фазе

Родитеље не би требало да изненади чињеница да деца могу бити у неком периоду заинтересована за један, па онда за други иструмент. 

Блок-флаута је одличан први инструмент који често "води" до других дувачких инструмената као што су флаута и кларинет. Нека деца могу да рукују виолином у раном узрасту, али већина стручњака се слаже да сачекају око 6 година да почну са гудачким инструментима, пише Перентс. Што се тиче клавира, дете може да га свира чим је у стању да дотакне клавијатуру и чим има довољно снаге да притисне дирке. 

Битна улога професора музичког 

Поред родитеља, битну улогу игра и професор музичког. Вешт музички предавач ће осигурати да дете научи правилно да технички користи инструмент. Неправилна употреба инструмента често доводи до развоја лоших навика како у самом свирању, тако може да буду узрок повреда шаке, леђа или врата. 

image