Магазин

Ових 10 песама гарантовано смањују стрес и анксиозност, каже истраживање

Музика је један од најбољих и најлакших начина да се опустимо и да "освежимо" ум и тело. У ситуацијама када се будемо осећали исцрпљено, научници препоручују да ставимо слушалице и уживамо у музичкој листи. Иако можда имате своје песме за опуштање, стручњаци истичу да једна песма доказано смањује стрес и више је него добродошла у стањима велике напетости.
Ових 10 песама гарантовано смањују стрес и анксиозност, каже истраживање© @ lookstudio

Када ствари постану превише стресне на послу, код куће или у школи, добро је да пронађемо и искористимо технике за ублажавање немира. Како се боримо против стресних ситуација, зависи од особе до особе, али се чини да постоји један начин који свима помаже, а то је слушање музике.

"Терапија звуком" нас може смирити и доказано је да помаже у стресним ситуацијама, јер опушта, побољшања расположења и опште благостање.

Недавно су неуронаучници дошли до сазнања да одређена музика и песме могу, не само да ублаже бол, већ и анксиозност. Испитаници су решавали загонетку под стресним околностим, док су слушали различите песме. Научници су бележили њихову мождану активност и психичко стање укључујући праћење откуцаја срца, крвног притиска и дисања.

Закључци доктора Дејвида Луиса Ходсона који је спровео истраживање, говоре да песма Weightless више умирује и опушта испитанике у односу на остале композиције које су слушали. Слушање ове нумере је изазвало смањење анксиозности за 65 посто и смањење уобичајеног физиолошког одговора учесника за 35 посто.

Наведена композиција, групе Маркони Унион (Marconi Union) настала је у сарадњи са звучним терапеутима. Пажљиво уређена хармонија, бас и ритам не само да помажу у смањењу анксиозности, већ могу да помогну у успоравању откуцаја срца, смањењу крвног притиска и нижем нивоу кортизола. Занимљиво, због ове песме може вам се и приспавати, те се не препоручује да је слушате док возите или радите нешто што захтева концентрацију, пише Калм Сејџ.

Поред неведене песме, погледајте и друге композиције које могу помоћи у смањењу анксиозност.

1. Weightless by Marconi Union

2. We Can Fly by Rue du Soleil (Café Del Mar)

3. Canzonetta Sull’aria by Mozart

4. Someone Like You by Adele

5. Pure Shores by All Saints

6. Please Don’t Go by Barcelona

7. Strawberry Swing by Coldplay

8. Watermark by Enya

9. Mellomaniac (Chill Out Mix) by DJ Shah

10. Electra by Airstream

image