Магазин

Које су користи конзервираног воћа и поврћа

Воће и поврће су важни за здраву исхрану јер обезбеђују много витамина, минерала и есенцијалних биљних хранљивих материја са врло мало калорија по порцији. Такође, и конзервирано воће и поврће је укусан и хранљив начин да се повећа унос корисних нутритијената, кажу стручњаци и предлажу да размислимо да нам они буду опција у ситуацијама када доступност пресних намирница и није тако велика.
Које су користи конзервираног воћа и поврћа© @ azerbaijan_stockers/freepik

Уколико треба да бирамо између пресних, конзервираних или смрзнутих биљних намирница, вероватно би прва опција било свеже воће и поврће. Научници са Мичиген Стејт универзитета тврде да нећемо направити грешку ако свој тањир обогатимо и конзервираном храном. 

Наиме, конзервирано воће и поврће се налазе у херметички затвореној конзерви у води, сирупу или соку и ове производе можемо да конзумирамо и после 5 година. Такође, већина воћа и поврћа доспева у конзерве одмах након бербе, што помаже да се сачува њихова свежина и хранљива вредност.

Конзервирана храна је доступна током целе године

Током зиме не можемо тако лако наћи неке намирнице као што су брескве, кајсије, вишње, кукуруз или грашак и зато оне из конзерве играју значајну улогу у свакодневном јеловнику. Конзервирано воће и поврће нуди приступачну и хранљиву опцију за испуњавање дневних препорука за намирницама биљног порекла, наводи се у студији Сејџ Џурнала.

Безбедна храна, без патогена

Конзервирање побољшава безбедност свежих производа, посебно оних за које постоји вероватноћа да садрже патогене. Као што је било речи, процес конзервирања користи висок ниво топлоте и тако се спречава раст микроорганизама који најчешће изазивају тровање храном. Такође, намирнице из конзерве су спремне су за конзумацију без неке посебне припреме.

Мала предност пресних биљних намирница

Без сумње, конзервирано воће и поврће може да се нутритивно упореди са свежим, тврде стручњаци. Током процеса конзервирања воће и поврће се пере, сече и загрева како би се елиминисали бактерије и вируси при одлагања у конзерве. Количина минерала, витамина растворљивих у мастима, протеина, масти и угљених хидрата остаје релативно непромењена процесом конзервирања. Ипак, постоји једна разлика између свежег и конзервираног воћа и поврћа. Наиме, топлота не утиче на витамине А, Д, Е и К, што се не може рећи за витамини Ц и Б и они могу да се изгубе током конзервирања. Процес загревања штети неким витаминима, али може да повећа садржај антиоксиданса. На пример, конзервирање повећава количину ликопена у парадајзу.

Како направити прави избор 

Приликом куповине конзервираног воћа требало би изабрати сорте које се конзервирају у води, 100 одсто соку или у сопственим соковима. Многе врсте воћа долазе "упаковане" у тешки сируп, што значи да имају доста додатог шећера. Препорука је да бирамо поврће у конзерви без додатне соли. Цеђење и испирање конзервираног поврће, на пример пасуља, може смањити садржај натријума.

Стручњаци препоручују да избегавамо лименке са удубљењима, избочинама, пукотинама, јер оштећење лименке доводи до уласка ваздуха, а самим ти се ствара идеално окружење за раст бацила који изазива болест ботулизам.

image