Магазин

Египатска сфинга није саграђена онако како смо мислили: Научници открили шта је претходило градњи

Једино што је до сада било познато о египатској Великој сфинги јесте да је она главна заштитница чувених пирамида. Међутим, сада су научници сазнали да и сама монументална скулптура вековима крије тајну.
Египатска сфинга није саграђена онако како смо мислили: Научници открили шта је претходило градњи© Canva / Aliaksei Skreidzeleu

Древне египатске пирамиде већ неколико миленијума важе за једно од најмистичнијих места на свету - да ли су их саградили ванземаљци или људи, како су грађене без механизације, шта се у њима крије - само су нека од питања која муче историчаре, али и све љубитеље историје.

Међутим, нису само пирамиде биле предмет истраживања, већ и њихов главни чувар, монументална Велика сфинга. Како је она раније изгледала? Шта је требало да представља? Како се звала тада? Како је остала без носа? За сада на ова питања немамо један (и једини) тачан одговор, али макар можемо да разумемо како је настала.

Сфинга није настала само уз помоћ људских руку

Сгинга је у давној прошлости могла настати од јарданга, земљане формације обликоване дуготрајним и уједначеним дејством ветра, да би тек након тога, за финесе, била коришћена прецизна људска рука. За овакву смелу тврдњу научници имају и доказ, односно практичан експеримент који је показао да је теорија сасвим реалистична.

Експерти који су се бавили истраживањем чувара египатских пирамида су у свом експерименту успели да рекреирају временске услове из времена када се ова скулптура градила. Након што су направили верну копију места где се споменик налази, од мешавине глине и нешто чвршћег материјала су направили и велики трапезасти облик, који су након тога испрскали млазевима воде под високим притиском, како би имитирали утицај ветра.

После неколико узастопних понављања процеса, научници су добили облик који веома подсећа на силуету египатске Велике сфинге. Један од аутора експеримента, Лејф Ристорф, је објаснио како ова једноставна теорија са великом вероватноћом објашњава на који је начин у давној прошлости, пре око 4.600 година, настала легендарна фигура.

"Наши резултати пружају једноставну теорију порекла формација сличних Сфинги који настају као последица еолске активности. Данас постоје јарданзи који изгледају као животиње које седе или леже, што додатно поткрепљује нашу теорију", рекао је Лејф Ристроф.

image