Магазин

Хитлер-буба, Трампов мољац, мува Бијонсе – научници незадовољни због назива новооткривених врста

Све већи број нових биљних и животињских врста добија назив по познатим личностима - једна коњска мува је названа по певачици Бијонсе, док се новооткривена врста мољца зове по бившем председнику Америке, Доналду Трампу. Познати су и примери где су инсекти називани по Хитлеру и Мусолинију. Једна група научника каже да се правила морају променити како биљке и животиње не би биле означене "неприхватљивим" именима, док друга група стручњака сматра да је то губљење времена.
Хитлер-буба, Трампов мољац, мува Бијонсе – научници незадовољни због назива новооткривених врста© Canva / mspoli

У неколико пећина у Словенији, давне 1937. године, пронађена је браон буба без очију. Нова врста била је изузетна по свему, осим по једном - њен проналазач је одлучио да је назове по Адолфу Хитлеру. Назив Anophthalmus hitleri од тада многима "пара уши" и није усамљем пример у науци.

Називи многих животињских и биљних врста подсећају на личности или идеје за које поједини сматрају да су увредљиве. Тако, постоји лептир Hypopta mussolinii, а многе биљне врсте носе имена изведена од речи caffra која упућује на вређање на расној основи које се некада користило у Африци. И род цветних биљака Hibbertia, носи име по енглеском робовласнику Џорџу Хиберту.

Због ових и сличних примера, многи научници врше притисак да се измене правила међународног система за давање званичних научних имена биљкама и животињама како би се омогућило брисање и замена некадашњих имена ако се сматрају непожељним.

"Постојећи прописи о таксономији, који не дозвољавају такве промене, се морају мењати", каже известан број научника.

Ипак, постоје и они стручњаци који се не слажу, сматрајући да је то губљење времена и да промене имена треба дозволити искључиво у ситуацијама када је направљена грешка у означавању или се утврди да постоји неки превид. 

Раскол у научним круговима 

Неслагања по овом питању прете да постану велики међународни спор. "Људи имају веома чврста мишљења о свему овоме. Морамо да разговарамо о оваквим питањима. Не можемо то избећи", рекла је ботаничарка Сандра Кнап. Она је организовала дискусију пре него што се гласа о овом питању на следећем Међународном ботаничком конгресу, који ће се одржати у Мадриду у јулу 2024. године. Именовање биљака само је део таксономске контроверзе.

Недавно је Америчко орнитолошко друштво је објавило да мења постојеће називе десетина врста птица због њихове повезаности са расистичким или мизогиним појединцима. Известан број зоолога жели да се овај процес прошири како би било омогућено да се врше промене и других научних назива врста. Међутим, показало се да је то незгодан процес.

И раније ове године, из Међународне комисије за зоолошку номенклатуру (ICZN) речено је да ће се размотрити то питање, али су касније наведено да је, након пажљивог разматрања, ипак одлучено да неће бити измена постојећих правила. "Преименовање би било ометајуће, док би се замена имена једног дана могла сматрати увредљивим", наведено је у магазину Zoological Journal of the Linnean Society. Очекивано, многи научници су бурно реаговали на овакав став.

"У којим другим сферамa се нешто још зове по Хитлеру. Кодекси се морају мењати и прилагођавати, као и остатак друштва", навела је Естрела Фигуередо са Универзитета Нелсон Мандела у Јужној Африци.

Након одлуке Међународне комисије за зоолошку номенклатуру, исти магазин је накнадно објавио низ уводника научника који су се супротставили оваквом ставу, критикујући што се нису узеле у обзир и географске одреднице: "Не укључују никога са афричког континента", сматра једна група научника. Било је и оптужби да се "ради у вакууму ван друштвених норми одговорности".

Једно радикално решење предложили су научници који кажу да врсте једноставно не треба да се именују по појединцима. Око 20 одсто од милион и по животиња које су до сада класификоване добило је име по одређеној особи. Они би једноставно требало да буду забрањени, кажу заговорници овог решења.

Како се дају имена биљкама и животињама

Систем за именовање врсте укључује идентификацију животиње или биљке дајући јој двоструко име на латинском или грчком – генеричко име које идентификује њен род и друго специфично име које разликује одређене врсте у оквиру тог рода. Овај систем је формализовао шведски природњак Карл Лине у 18. веку. Добијамо имена попут Tyrannosaurus rex, то јест краљ гуштера тирана. Први део је род Tyrannosaurus који потиче од грчког назива са значењем гуштери тирани и рекс, што је на латинском краљ.

Многа друга научна имена имају прозаичније корене или потичу од имена личности које поштују они који их открију. Отуда је Scaptia beyonceae, коњска мува, названа по певачици Бијонсе, Leucothoe eltoni, мали рак је назван по Елтону Џону, а паук Anelosimus biglebowski - по филму Велики Лебовски. Британски новинар и природњак Дејвид Атенборо дао је своје име за више од 50 новооткривених врста и неких нових родова.

Ипак, није свако научно име дато као знак части. Истраживачи су 2017. године по америчком председнику Доналду Трампу назвали мољца Neopalpa donaldtrumpi јер је имао бледоплаве љуске на глави и неупадљиве гениталије.

image