Магазин

"Журка на путу": Ласери против поспаности на аутопуту

На виралном видео клипу који данима кружи на друштвеним мрежама се могу видети упечатљиви ласери на небу, изнад једног аутопута у Кини, који наводно служе као помоћ током вожње и спречавају поспаност. Док су неки одушевљени овом алтернативном идејом и упоређују је са рејв журкама и игрицама, други сматрају да је овај концепт застрашујућ и да може проузроковати још више незгода.
"Журка на путу": Ласери против поспаности на аутопуту

Видео клип је објављен на платформи Икс и до сада га ја погледало преко 40 милиона људи, иако је наводно снимљен прошле године. Може се видети празан аутопут Ћингдао-Јингчуан, а на небу изнад пута се виде бљештаве линије светла у црвеним, плавим и зеленим бојама, која светле са ивица саобраћајних знакова и путоказа.

"Видео направљен на аутопуту Ћингдао-Јингчуан показује јарке ласере који "лете" изнад возила. Господин Ли, који је снимио призор, објаснио је да ови ласери помажу против поспаности, да су га брзо окрепили и умањили његову исцрпљеност током ноћне вожње," пише у опису видео клипа на платформи Икс. 

Иако је клип прегледан много пута, није познато да ли се овај приступ још увек примењује, јер још увек нису пронађене друге врсте садржаја на којима се могу видети ови ласери. Било да је у питању само проба или не, на хиљаде корисника друштвених мрежа је одлучило да подели своја мишљења о овом аутопуту који "подсећа на техно журку". Неки мисле да је добро што људи активно траже начине да смање ризик од опасности на путу, док други сматрају да ласери могу само донети још више штете.

"Ово сигурно неће одвлачити пажњу и проузроковати несрећу," саркастично је написао један корисник Инстаграма, након што је клип објављен на профилу Пјубити (@pubity). 

"Људи који пате од епилепсије могу бити у великој опасности", "Искрено, мислим да бих и ово преспавао...", "Кад је већ до овога дошло, боље да их још мало спусте, тако да ударају директно у очи" и слични саркастични коментари критикују изум, јер верују да људи којима исувише јако светло смета (поготово они који имају астигматизам или пате од епилепсије) могу себи да угрозе живот.

Ипак, има и оних којима се допада алтернативно решење и покушај тражења другачијих метода за разбуђивање возача: "Не свиђају ми се ови коментари. "Ово ће да ми одвуче пажњу и добићу мигрену", сви се само жале и брину... Од кад смо сви постали тако осетљиви? Мени се допада што људи у Кини покушавају нове ствари, док не пронађу оно што одговара. Да ли је безбедно? Не знам. Да ли је доказано да је ефикасно? Не, вероватно то никада нећемо ни сазнати. Свакако, допада ми се приступ и мислим да, барем на кратко, може да изгледа кул."

На крају, има и оних који су одлучили да се нашале, с обризром да је овај призор заиста несвакидашњи, толико да су упоређивали ласере са игрицом "Марио Карт", у којима се ликови тркају на бљештавим путевима дугиних боја:

"Имам сјајне песме за вожњу овим аутопутем","Само желе да почнемо да се тркамо", "Ово се деси када ди-џеј победи на изборима", "Стварно подсећа на Марио Карт!"

image