Магазин

Аутомобили браон боје најчешће учествују у несрећама

Нова истраживања о бојама аутомобила који најчешће учествују у саобраћајним несрећама, открила су да су власници браон аутомобила највише изложени ризику од несреће.
Аутомобили браон боје најчешће учествују у несрећама© pexels/Life Of Pix

Како се наводи у саопштењу компаније за аутомобилске податке "Кар Вертикал", која је урадила истраживања, студија се темељи на милионима извештаја о аутомобилима које су корисници генерисали ове године, преноси Танјуг. 

У саопштењу се даље наводи да, иако возачи браон аутомобила преферирају поузданост, луксуз и удобност, то их не штити од учешћа у саобраћајним несрећама, па од свих возила на путу, браон возила су најчешће оштећена (51 одсто).

Возачи који бирају жуте аутомобиле желе да буду у центру пажње и будући да су пуни енергије, можда превише притискају папучицу гаса - 50,6 одсто свих жутих возила проверених на "Кар Вертикал" имају забележене евиденције о оштећењима, док је црвена боја тик иза - 49,8 одсто.

Даље се у саопштењу наводи да се жута и црвена често користе на спортским аутомобилима, што указује да власници тих аутомобила воле брзину и ризик.
Стручњак за аутомобиле у "Кар Вертикал-у" Матас Бузелис, објаснио је да нема директног односа између боје аутомобила и стопе оштећења.

"Нема директног односа између боје аутомобила и историјске стопе оштећења или просечне снаге мотора. Можемо претпоставити да су сви ови аутомобили са највишим историјским стопама несрећа често бирани од стране возача који желе да се истакну из масе. Можда могу преузети мало више ризика у свакодневним вожњама", навео је Бузелис.

Возачи са светлим аутомобилима често се перципирају као ексцентрични, међутим, светле боје се такође сматрају безбеднијим, будући да су такви аутомобили видљивији у лошим временским условима или при ниском осветљењу, наводи се у саопштењу.

Бели аутомобили се истичу у односу на своју околину, што олакшава пешацима и другим возачима да их примете, а потпуно је другачија ситуација са сивим или црним возилима која могу бити тешко уочљива током кишног дана.

Светлије аутомобиле такође је лакше приметити ноћу, чиме се побољшава сигурност њихових власника, а иако наранџаста није најчешћа боја на тржишту половних возила, стручњаци за аутомобиле је сматрају добрим избором за оне који желе да буду примећени на путу.

Према истраживању "Кар Вертикал", сива (44,7 одсто) и бела (44,5 одсто) су најсигурније боје, што значи да им се ређе догађају несреће.

Како се у саопштењу наводи, иако статистике о несрећама зависе од много фактора, као што су услови на путу и густина саобраћаја, одабир одређених боја може помоћи возачима да остану сигурнији.

image