Магазин

Откривена тема Мет Гале за 2024. годину

Сваке године се с нестрпљењем очекује најава теме за овај најгламурознији догађај сезоне, с обзиром да диктира дрес код најпознатијим личностима и дизајнерима који имају задатак да одговоре на задату тему. Тема овог важног модног догађаја у мају ће бити "Успаване лепотице: Буђење моде (Sleeping Beauties: Reawakening Fashion)", а главне "звезде" ће бити драгоцене, архивиране хаљине из колекције музеја. Како ће славне личности представити ову апстрактну, историјску тему на црвеном тепиху?
Откривена тема Мет Гале за 2024. годинуGetty © Jamie McCarthy

"Иновативна изложба Института за костиме у пролеће 2024. године помериће границе наше маште и позвати нас да искусимо мултисензорне аспекте одеће," рекла је за јавност Марина Келен Френч, извршна директорка Метрополитен музеја.

За сада је познато да ће у Музеју бити приказано 250 комада из сталне колекције Института за костим, укључујући ексклузивне предмете који су ретко приказивани јавности. 

Изложба ће да обухвата 400 година историје, а неки од комада ће бити остварења дизајнера, као што су Филип Лим и Стела Макартни, у комбинацији са дизајном модних легенди Елзе Скјапарели, Ив Сен Лорана, Кристијана Диора, Ибера де Живаншија и многих других.

Око 15 одевних комада, који су исувише крхки да би били део класичне поставе, ће бити изложени у стакленим витринама, а посетиоци ће моћи да анализирају детаље хаљина помоћу микроскопа. Управо ови комади представљају нежне "успаване лепотице" изложбе.

"Када комад одеће дође у нашу колекцију, његов статус се мења. Оно што је некада био део свакодневнице оног који га је носио, сада постаје непокретно уметничко дело, које више не може да се носи, чује, додирне или помирише," рекао је у званичној изјави кустост Института за костим, Ендру Болтон. "Приближавајући искуство свим људским чулима, циљ изложбе је да комади оживе ка некада: уз вибратност, динамику и живот." 

Није познато на који начин ће познате личности искористити ову тему на црвеном тепиху, али за сада се може претпоставити да ће поједини историјски модни комади бити реконструисани помоћу савремених технологија и дизајна. Постоји и могућност да ће поједине звезде носити оригиналне историјске комаде, како би показали деценијама старе хаљине у пуном светлу.

Мет Гала се организује у Њујорку од 1948. године као добротворни бал, који има за циљ прикупљање новца за годишњу изложбу модног одељења. Поред скупљања новца, оно што привлачи највише пажње је црвени тепих на коме се спајају умeтност и мода. Мет Гала традиционално се заказује првог понедељка у мају.

image
VV inauguration
banner