Магазин

Није све у новцу: Чак 46 посто бракова се распадне због једне ствари

"Јабука раздора" у скоро половини бракова заправо није новац, иако у друштву постоји формирано мишљење да су финанијски проблеми најчешће главни окидач за разилажење двоје партнера. Шта је највећи камен спотицања двоје људи у браку и да ли постоји ишта што партнери могу учинити да до развода не дође?
Није све у новцу: Чак 46 посто бракова се распадне због једне ствари© Canva / Elnur

Иако постоји уврежено мишљење да се највише раскола бракова дешава због лоше или нестабилне финансијске ситуације у којој један од партнера не доприноси заједници на адекватан начин, истраживања показују да бракови "пуцају" не само због новца. Штавише, од седам кључних фактора, он се налази на претпоследњем месту.

Људи се најчешће разводе због посла и разлика у одгајању деце

Избор каријере нашао се на првом месту када су у питању разлози за распад брака, а према анкети Форбс Адвајзора, чак 46 посто испитаника је навело да је каријера непремостива разлика која је довела до развода. Било да је у питању конкретан избор струке или последице по заједнички живот које она са собом може носити, као што су рад по сменама, честа службена путовања, енормна количина стреса или потпуно одсуство приватности, посао је убедљиво главни кривац за разилажење брачних партнера.

На другом месту се нашао велики јаз у начину одгајања деце, било да су у питању погледи на активности у слободно време, начин школовања или нешто треће. Због оваквих разлика свој брак је окончало чак 43 процента испитаника, пренео је СиЕнБиСи.

Треће место је припало различитостима у погледу на обављање кућних послова, односно подели одговорности које заједнички живот са собом носи. Иако није експлицитно наведено, може се претпоставити да је и "намерна некомпетенција" један од разлога за размирице у браку, будући да феномен у коме мушкарци свесно покушавају да "преваре" своје партнерке глумећи да им кућни послови не иду од руке све више узима маха.

Разумевање и подела одговорности пре уласка у брак много значи

Како је показала анкета, чак 63 процента испитаника је рекло да би им боље разумевање обавеза пре уласка у брак, као и њихова јасна подела, могло помоћи да до развода никада не дође, међутим, сада то сазнање не може допринети побољшању односа. Такође, половина анкетираних је изјавила да би можда и могли остати у браку да могу да разумеју моралне вредности свог партнера.

image