Магазин

4 знака да је развод на помолу

Дугогодишња анализа понашања парова, омогућила је да се унапред увиде знакови који указују да је прекид брака могућ.
4 знака да је развод на помолу

Живот у заједници није лак, посебно када имамо у виду да је брак заједница двоје људи, који пролазе кроз неке од најважнијих животних промена заједно. Промене као последица битних животних догађаја, као што су рађања деце, физичке промене у смислу менопаузе, кризе средњих година, као и неки од здравствених проблема мењају и динамику брачне заједнице.

Чињеница да је пар кренуо на терапију, говори да су супружници свесни промена и проблема на којима је потребно радити. Психолог др Џон Готман, је искористио своје богато терапеутско искуство да издвоји 4 знака, која указују на то да је развод известан.

1. Супружници нападају једно друго, а не понашање

У свађи се такви партнери труде да докажу да је супротна страна лоша особа. Увек би требало коментарисати пре свега понашање особе, па ћемо уместо „ти си неодговоран“, рећи „реаговао си неодговорно“.

2. Показивање презира према партнеру

Исмевање, превртање очима, вређање, представљају најгори облик токсичног односа. Њима се жели понизити особа са којом смо. Радити на толеранцији и асертивности је нужна у оваквом односу.

3. Дефанзивно понашање

Увек бити спреман за одбрану, чак ни када вас партнер није напао вербално. Супростављено мишљење на сваку тему разговора или одлажење у другу крајност бранећи се да ми нисмо криви. Често се један од партнера постави у улогу жртве, са вечитим жаљењем на све за шта сматра да у односу није у реду.

4. Прављење "каменог" зида између вас и супружника

Овај однос карактерише ћутање, некоментарисање, избегавање приче. Партнер сматра да је овим зауставио свађе, а заправо је овакво понашање тумачено као неодобравање и стварање дистанце. Пробајте да једноставно направите паузу када је разговор пренапоран, јер промена перспективе или кратак одмор, можда смире страсти и учине да проблем изгледа блаже.

Партнерски односи су захтевни, јер након прве заљубљености, долази до захлађења као нормалне фаза сваке везе. Пробајте да радите на свом односу, а уколико мислите да не можете сами, потражите стручњаке који знају како да вам помогну. Ова 4 знака која указују на развод, могу бити само почетак трансформације вашег брачног живота.

image