Магазин

Ових 5 послова ће АИ највероватније заменити до 2030. године

Готово свакодневно се у медијима сусрећемо са новостима да је вештачка интелигенција савладала још једну професију или успела нешто што човеку није пошло за руком. Које су то најугроженије професије, а које ће вештачка интелигенција најтеже заменити?
Ових 5 послова ће АИ највероватније заменити до 2030. године© Canva / PhonlamaiPhoto's

Верује се да ће до 2030. године чак 30 процената послова могло бити замењено софтверима или роботима са вештачком интелигенцијом, а оваква прогноза, очекивано, највише забрињава запослене. "На удару" је више различитих индустрија и позиција унутар њих, а познати стручњак за вештачку интелигенцију, Марк Миневич, је предвидео пет "најрањивијих".

Ових 5 позиција ће највероватније АИ заменити

Улагање у аутоматизацију процеса и усавршавање метода пословања са собом неоспориво доноси и промене у структури радних места, нарочито у случајевима када је перформанс АИ софтвера или робота на завидно високом нивоу. За сада се, наравно, не може са стопроцентном сигурношћу тврдити да ће вештачка интелигенција заменити ову или ону струку, али су изгледи да се тако нешто деси када су у питању ових пет веома велики.

"Послови за које верујем да су у ризику да буду замењени вештачком интелигенцијом у наредним годинама су благајници, телемаркетари, возачи камиона, књиговође, рачуновође и радиолози", објаснио је стручњак.

За сваку професију Миневич је имао и појашњење: благајници су у "најрањивијој" категорији из простог разлога што све више продавница улаже у онлајн пословање и аутоматизацију обраде, припреме и транспорта пошиљки, док су телемаркетари "на тапету" већ неко време, будући да чет ботови из дана у дан постају све комуникативнији и напреднији. Возаче камиона ће сасвим сигурно ускоро заменити "паметни" камиони којима ће управљати аутопилот, док ће рачуноводствени софтвери ускоро добити и сопствене алгоритме који ће преузети већи део посла.

Оно што је привукло можда и највише пажње јесте тврдња да би вештачка интелигенција ускоро могла заменити чак и уско специјализоване медицинске раднике попут радиолога, међутим, стручњак је ово објаснио напредовањем технологија и алгоритама на бази машинског учења. Уосталом, ако се присетимо чињенице да вештачка интелигенција открије више случајева карцинома од лекара, све дилеме нестају.

Који су то најсигурнији послови које ће АИ тешко заменити

Срећом, постоје и они послови које чак ни вештачка интелигенција, ма колико она напредовала у наредних неколико година, неће моћи да замени. Овде, пак, нису наведена конкретна занимања, већ најважније особине оних који се њима баве. Миневич је мишљења да послови који захтевају типично људске особине АИ неће моћи да "украде".

"Кључно је да се људи фокусирају на развој природних способности - креативности, емоционалне интелигенције, флексибилности и стратешког размишљања", рекао је стручњак.

image