Магазин

Вештачка интелигенција открије више случајева карционома од клиничара

Вештачка интелигенција преполови посао радиолога и открије више карцинома него клиничари, што, како стручњаци наводе, подупире предвиђање да ће такви алати помоћи да се смањи притисак на национални здравствени систем.
Вештачка интелигенција открије више случајева карционома од клиничара© freepik/freepik

Студија у којој је учествовало више од 80.000 жена у Шведској показала је да вештачка интелигенција која ради заједно са клиничарима може безбедно да се користи за анализу мамографије у једном од највећих истраживања до сада о њеној употреби у откривању рака, пренео је британски "Тајмс".

То је открило потенцијал вештачке интелигенције да скрининг учини прецизнијим и ефикаснијим, иако су истраживачи рекли да ће морати да прате жене које су биле укључене у истраживање како би доказали да су здравствени резултати побољшани.
Сваке године има око 56.800 нових случајева рака дојке у Британији, што га чини најчешћом врстом рака у тој земљи. Од рака дојке годишње премине 11.300 жена.

Огроман напредак у лечењу значи да је шанса да премину од ове болести пала за две трећине од 1990-их, при чему је 95 одсто жена којима је рано дијагностикован рак дојке живело још најмање пет година.
Део побољшања шанси за преживљавање резултат је и проширења програма националног здравственог система за скрининг дојки, који укључује све жене старости од 50 до 70 година, а два милиона жена годишње обави скрининг дојки у оквиру националног здравстеног система.

Карцином дојке код жена најчешће малигно обољење

Према проценама Међународне агенције за истраживање рака (енг. International Agency for Research on Cancer - IARC), карцином дојке код жена представља најчешће малигно обољење, испред колоректалног карцинома, карцинома плућа и карцинома грлића материце. Када говоримо о водећим узроцима смрти од малигних болести код жена, карцином дојке се такође налази на првом месту, испред карцинома плућа, карцинома грлића материце и колоректалног карцинома. Према последњим доступним подацима Светске здравствене организације, током 2020. године у свету је регистровано више од 2.260.000 новооболелих док од исте болести сваке године умре преко пола милиона њих.

У овом погледу, ни Србија, нажалост, не заостаје за светским трендовима, па је тако и у нашој земљи рак дојке водећи малигни тумор у обољевању и умирању жена. Рак дојке представља и један од водећих узрока превремене смрти код жена у Србији и мерен годинама изгубљеног живота, он је на трећем месту као узрок смрти код жена од 45. до 64. године, после цереброваскуларних болести и исхемијске болести срца.

image