Магазин

Мобилним телефоном дневно разговарамо 6,4 минута, а фиксним 1,8 минута

Претплатници фиксне телефоније у Србији су у трећем кварталу ове године у просеку дневно разговарали 1,8 минута док су мобилни корисници разговарали око 6,4 минута и слали 1,3 СМС поруке, наводи се у прегледу тржишта електронских комуникација које је објавио Рател.
Мобилним телефоном дневно разговарамо 6,4 минута, а фиксним 1,8 минута© freepik/sanivpetro

Када је реч о фиксној телефонији, број претплатника, као и остварени саобраћај су били мањи у односу на претходни квартал, док се структура претплатника није значајније променила, па су приватни корисници са 87 одсто учешћа, чинили убедљиву већину.

Национални саобраћај је у укупном саобраћају учествовао са 94 одсто, телефонски позиви из фиксне мреже су у највећој мери били упућени ка фиксним мрежама, док су у међународном саобраћају преовладавали долазни позиви.

Подаци о мобилним електронским комуникационим мрежама и услугама показују да је у трећем кварталу било око 8,84 милиона активних корисника услуга мобилне мреже и да су они остварили око 5,12 милијарди минута разговора у домаћем и међународном саобраћају и послали око 1,06 милијарди СМС порука.

На тржишту услуга мобилне мреже у трећем кварталу је забележен раст броја активних корисника, највише минута одлазног саобраћаја било је упућено према бројевима у сопственој мобилној мрежи привредног субјекта, 51 одсто, док су у ромингу више саобраћаја генерисали домаћи корисници у иностранству у поређењу са саобраћајем који су генерисали корисници из иностранства.

Број претплатника фиксног широкопојасног интернета је благо порастао и износио је око 2,03 милиона.

image